Wednesday, August 10, 2011

Resonliga dystopier

Det behövs lite mer och lite mindre kreativitet när det gäller att föreställa sig världens undergång. Lite mer, i och med att det gärna får finnas fler möjliga scenarier att spänna fast fantasin i; lite mindre, i och med att de föreställningar som finns tenderar att vara kreativt överarbetade till bristningsgränsen - inom de smala subgenrer som redan genomgått formaliteten att etableras.

Jag tror vi alla kan skriva ett zombieapokalypsdrama i sömnen vid det här laget. Men när det gäller mer subtila undergångar tycks det väldigt svårt att tänka sig en vardag som inte är den vi lever i.

För att ge din fantasi lite övning, tänker jag nu utsätta dig för tre tänkbara undergångsscenarier som låter bli att vara dramatiska. Men som ändå, på olika sätt, skulle kunna ha inträffat redan om tio år. Om än inte nödvändigtvis samtidigt.

1. Pengar slutar fungera. En dag vägrar bankomaten spotta ut pengar. Eller, rättare, alla bankomater, samtidigt. Bankerna vägrar dessutom låta dig göra uttag, och plastkorten slutar prata med den metafysiska plast där digitala siffror bor. Det fåtal som lever med fysiska penningar på lager upptäcker att den globala valutamarknaden kraschat så pass stenhårt att ingen vare sig kan eller vill använda kontanter längre. Den outtalade tillit som pengar tidigare varit en robust garant för är som bortblåst, och den urgamla idén om att alltings värde kan mätas i pengar är död.

Samtida exempel: finanskriserna, valfritt vilken.

2. Staten försvinner. Det börjar med vissa bostadsområden, och till sist blir det en universell sanning att polisen inte kommer när en ringer. Det blir också uppenbarare att ingenting händer den som låter bli att betala skatt. Byråkratin fortsätter sin sällsamma dans, men den blir allt mer irrelevant för människors vardag. Det som händer, händer av ren social tröghet, och komplicerade organisationer med metaorganisatoriska funktioner är de första att försvinna  Ingen tar någon notis om lagar längre, och folk börjar glömma bort sina personnummer.

Samtida exempel: kravallerna i London med omnejd.

3. Internet går under. Det finns ingenting sådant som en gratis lunch, och internet är allt annat än gratis. Det är snarare ett monster i termer av datorer, energi och värmehantering, och i takt med att mer och mer av internet blir rent mekaniskt kringskickande av spam försvinner marginalnyttan i de pengar som investeras i dess underhåll. En efter en stängs knutpunkterna ned, av rent vinstintresse, och det blir allt svårare och svårare att nå platser långt bort. Tills det en dag är självklart att datorer bara kopplar till grannar en pingar personligen. Tiden av självklar billig global access är över.

Samtida exempel: köp billig autentisk viagra nu!!!! Love you long time!!!

Otänkbara förändringar, you say?

Det sägs att det är svårare att tänka sig en mindre förändring av vardagen än världens totala undergång. Du har nu tre scenarier att bevisa att detta talesätt är fel. Använd dem kreativt.
Flattr this

5 comments:

  1. Glöm inte massmarknadens undergång pga teknikundrets framsteg ("Tekniken, typ, utrotar människorna"); som beskrivs i mängder med upprepade påståenden pdf:en jag fått från http://www.thelightsinthetunnel.com/

    ReplyDelete
  2. Teknodystopier utan specifika teknologier! <3

    ReplyDelete
  3. Ett scenario jag föreställer mig ibland är att vakna upp en dag då alla medier slutat fungera. Internet fungerar inte, du försöker ringa men har inget nät. Lägg till problem med kommunikationer, inga bränslen till bilar och ingen elektricitet till kommunala färdmedel, så att inga tidningar finns tillgängliga som kan berätta något. Plötsligt har världen krympt ihop till din omedelbara närhet.

    Lustigt att när jag började skriva det här så hade jag ingen tanke på att TV också måste sluta fungera i scenariot. Så kan det gå när man under många år endast sett på TV via Internet.

    ReplyDelete
  4. Det är sådana scenarier som får en att tänka - hmm, jag borde nog lära känna mina grannar trots allt. Ty när den dagen kommer, kommer de vara de viktigaste människorna i världen.

    ReplyDelete
  5. Jag har bott i lägenheter utan egen eldstad sedan 1991, ungefär. Dessförinnan hade jag det - en egen kamin i lägenheten alltså.

    Jag måste säga att detta är den aspekt av min och makens nuvarande boende som jag ogillar mest.

    Det ger mig känslan av att den dagen som el- och/eller fjärrvärmeförsörjningen faller ifrån, då kommer lägenheten snabbt att bli helt obeboelig.

    Då får jag försöka ha hunnit flyttat ut till någon familjemedlems sommarstuga innan det blir omöjligt att färdas de sex milen dit - eller i varje fall till familjemedlemmars vedspisförsedda hus - dit är det mera hanterbara avstånd. Men de husen har nackdelen att de ligger alltför urbant och har alltför lite egen odlingmark och egen skog. Man måste ju bo där det finns jord och bränne när det moderna samhället slutat fungera.

    ReplyDelete