Friday, January 20, 2012

Några råd till #occupy68an och #drev68

Just nu pågår det något av en ockupation utanför Sveavägen 68. Det är dock inte våra vänner från Occupy-rörelsen som slagit till, utan Sveriges samlade journalistkår. Som i en akt av att klå varandra i "first"-mentalitetens stora tävlingsmoment - att hinna först med att kommentera det som sker - ansamlats strax utanför maktens lokaler.

Journalistik är en tävling, trots allt. Den som hinner först vinner - kosta vad det kosta vill.

Men eftersom samarbete är vägen framåt, så vill jag härmed delge några tips från Occupy-rörelsens samlade copia av användbar kunskap om överlevnad i stadsdjungeln.

1. Värme är en bra sak. På sommaren är det förvisso varmt närmast dygnet runt, men en snabb blick i era kalendrar avslöjar att det är motsatsen till sommar just nu. Tipset ifall ni planerar att bli långvariga är att försöka förhandla till sig en bra deal på massinköp av tält, sovsäckar och dylikt

2. Det är viktigt att komma överens med lokalbefolkningen. Ty om ni ska dela stadsutrymme med dem, så är det lönlöst om ni inte samtidigt har folket på er sida. Ni kommer i stället att bli ett störningsmoment, och ingen kommer riktigt att ta er på det allvar ni förtjänar. Så småprata, skämta, mingla och gör er till ett kul inslag i vardagen.

3. Sätt upp en livestream. Eller, ännu hellre, många. Slagordet "the whole world is watching" är inte bara ord, utan när någonting händer så är det hundratusentals ögon världen över som ser det. Tillsammans är vi många!

4. Sharing is caring. Om ni sätter upp anrättningar för att underlätta er existens på plats - se då till att dela dem med andra. Om nu lagar mat, bjud in förbipasserande hemlösa till en välbehövlig måltid. Om ni sätter upp ett public service-bibliotek om journalistik, dela då med er av detta. Och om ni gör någonting alls - dela med er!

5. Mic check! Om och när ett beslut ska fattas, se då till att alla kan vara med i diskussionen om detta. Om polisen förbjuder er att sätta upp högtalaranläggningar eller använda megafoner, så använd den mänskliga mikrofonen. Var inkluderande! Visa att ni är en del av den demokratiska processen genom att agera ut den i praktiken.

Jag hoppas att ni med internets omedelbarhet kan sätta dessa råd i aktion. Ni behöver inte ens tacka - jag tror nämligen att ni i era många, engagerade och djupgående reportage om Occupy-rörelsens framfart världen över redan internaliserat många av dessa urbana överlevnadsråd.

Men det är dumt att ta saker för givna.

Flattr this

No comments:

Post a Comment