Sunday, January 22, 2012

Känn dig själv

Det sägs ibland att Piratpartiet har ett något diffust förhållande till sjukvårdspolitiken, och att det är svårt att föra in ett piratperspektiv i medicinens domäner.

Folk säger de märkligaste av saker.

Ta det här med implantat, till exempel. De blir vanligare och vanligare, och då inte bara i deras vulgära bröstversioner. Hjärtat, benen, öronen, ögonen, skelettet - det finns få delar av kroppen som inte redan idag kan boostas med någon form av implantat, och du känner förmodligen redan minst ett antal personer som går omkring och lever med ett sådant.  Många har förmodligen glömt bort att de använder dem, och tänker inte på det annat än när saker går fel.

Som när en tappar bort ena linsen.

Men med mer komplicerade invärtes maskiner så är det svårare att finna lösningar. Eller ens tillräckligt med info för att ens börja förstå problemet - särskilt som mycket av den programvara som driver maskinerna i fråga är motsatsen till läsvänliga.

Ty de är stängd mjukvara.

Now, vissa tänker på open source som någonting som inte riktigt är liv och död. Men när det gäller den programvara som reglerar hur ens pacemaker gör sin grej, så är det väldigt mycket liv när den fungerar och väldigt mycket död när den inte gör det. Och då finns det inget utrymme för felsteg - inte ens för att bevara någon missförstådd uppfattning om företagshemligheter.

Folk har rätt att veta vad det är de stoppar i sina kroppar. Och de har rätt att veta hur de fungerar, och att ta det till sina närmaste experter på området och fråga ifall allting ser rätt ut. Och närhelst ett fel upptäcks så både kan och ska detta åtgärdas så fort som möjligt.

Att insistera på stängd mjukvara i dessa sammanhang är detsamma som att hålla människors liv och hälsa gisslan bakom en mur av okunskap. Att säga att människors liv är helt och hållet i ett visst företags händer, och att deta företag utan vidare kan bygga in vilka bakdörrar och säkerhetsluckor de vill utan att någon har någonting att säga till om.

Detta är helt enkelt inte acceptabelt i ett modernt samhälle. Särskilt inte ett som har ambitioner om att bli världsledande när det gäller hälsa, sjukvård och långsiktig livskvalitet.

Pinga mig gärna nästa gång du hör en moderat prata om såna här frågor! De har varit oerhört diffusa när det gäller sånt här på sistone.

Flattr this

2 comments:

  1. Om inte annat så har du ju frågor kring medicinpatent och hantering av patientuppgifter. Så nog har vi väl frågor som påverkar även vårdområdet.

    ReplyDelete