Thursday, January 12, 2012

#95teser #12 - Ärlighet varar längst

Det fanns hemligheter förr. Det fanns utrymme för mygel förr. Det fanns möjligheter att tjäna miljoner på en undermålig produkt förr. No more, Vilket också är poängen i dagens tes:

12. There are no secrets. The networked market knows more than companies do about their own products. And whether the news is good or bad, they tell everyone.

När jag läste den här tänkte jag direkt på det klassiska fallet med cykellåset som kunde öppnas med en blyertspenna. Bokstavligen.

Och det var inte vilka cykellås som helst, utan det var lås promotade av precis den sortens marknadsföring vi är vana vid idag - utlra, super, duper, mega, hypersäkerhet! Garanterad till hundra procent! Din cykel går ingenstans utan ditt tillstånd! Du kan lita på oss!

[Insert stomatolleende här]

Grejen är inte att det var världens lättaste att få upp låset i fråga. Grejen är att det marknadsfördes i årtionden - årtionden! - som ett säkert sätt att skydda sin cykel.

Trots de uppenbara nackdelarna.

Numer får det inte riktigt längre att vara lika seg i sin responstid. Om det finns ett uppenbart fel på det en gör, så kommer det att uppenbaras närhelst människor kommer i kontakt med detta - och de kommer att berätta för dig i detalj vari felet ligger. Och förvänta sig svar, omgående.

För den som inte är bunden av en traditionell institutions ramar så är detta en oerhörd fördel. Open source-fenomenet baserar sig på detta, och kan med vad som verkar vara ljusets hastighet åtgärda problem redan innan de drabbar vanliga användare.

För traditionella institutioner, däremot, är det något av ett bekymmer. Särskilt komplicerade sådana, som bär med sig enorma mängder historisk backlogg och av diverse anledningar inte kan göra någonting alls snabbt. Inte ens när deras samlade användarbas står utanför portarna med brinnande högafflar och vrålar att förändringens tid var inne redan igår.

Jag tittar på dig, den politiska samtiden. Du är full av enkelt upplåsta cykellås, och du skryter fortfarande om hur jättesäkra de gamla bettorna är. Samtidigt som vem som helst kan se att det bara är att stoppa in en blyertspenna och - sesam!

Är det verkligen så märkligt att folk tappar tilltron till den politiska processen? Egentligen?

Dagens andra blyertspennor: Qer, Christer, Erik och Marie.

Flattr this

3 comments:

 1. Cykelås må vara, men det är värre med sådant som de klåfingriga rikspolitikerna sedan 1960-talet självsvåldigt har fixat och trixat AFK med en del av de sociotekniska och infrastrukturella systemen. Enbart med syfte att vinna partiröster och dela ut allmosor till den mer och mer förslavade befolkningen.

  Citat hämtat från SOU 1990:93: ”… INGENTING STYR utvecklingen så hänsynslöst som en uppbyggd infrastruktur. Därför är det främst genom förändringar i infrastrukturen som man kan påverka framtiden…”

  ReplyDelete
 2. Hade Sverige slopat den territoriella jurisdiktionen och våldsmonopolet på 1960-talet, så hade anarkokapitalismen sannolikt utvecklats mer och mer. Tendensen till den redan då ökande arbetslösheten hade rimligtvis avstannat. Senare och numera så hade vi kanske bl.a. haft det ungefär så här istället:

  http://www.swedetrack.com/balktraf.htm
  http://www.youtube.com/watch?v=N9tAXdFOhzM
  http://www.youtube.com/watch?v=rtrB82YObXw&feature=related
  http://www.swedetrack.com/flwa16.htm
  http://www.beamways.com/se/startsidan

  ReplyDelete
 3. Ah, wtf, jag gör ett nytt försök till trollning:

  Kulspetspenna. Det var en kulspetspenna.

  :P

  ReplyDelete