Tuesday, January 3, 2012

#95teser #3 - Konversationer är mellanmänskliga

Tänk dig att du är på en konferens. En stor sådan. Det pågår massor av saker samtidigt, och du vet inte riktigt vad som ska komma härnäst. Så du tar en föreläsning på random, går dit, sitter i spänd förväntan på att saker ska börja - och de börjar. Genom att vara det träigaste, mest självupptagna och mekaniskt uppblåsta nonsensprat du någonsin hört.

Så du går ut till närmaste bar, beställer någonting gratis och råkar hamna bredvid någon som också lämnat samma föreläsning, och ni hamnar omedelbart i en diskussion om hur träig, tråkig och uppblåst den där föreläsningen var. Och genast bildas någonting som inte hade uppstått ens om föreläsaren hade haft en miljonbudget att spendera på sin värdelösa presentation.

Detta är inte bara mitt absoluta favoritexempel på att det finns olika slags retorik, utan även en illustration på den tredje av de nittiofem teserna. Som ser ut så här:

3. Conversations among human beings sound human. They are conducted in a human voice. 

Eller, för att fortsätta formatet med översättningar i sloganform:  konversationer är mellanmänskliga.

Vilket alla som vill förmedla ett budskap inom sociala medier eventuellt kommer att upptäcka. Det duger inte att bara ha ett budskap rakt upp och ner - folk blir inte  överdrivet engagerade, tills ens stora förtret. Även om det en säger är av högsta vikt och borde prioriterats redan i förrigår, så verkar det som att folk är upptagna med att göra någonting - annat.

Vanligtvis samtal om de mest banala av ting. Vad som är på teve, vädret, matchen, den där artikeln om Juholt, - saker som i jämförelse inte riktigt uppnår samma dignitet.

Det en måste inse är att tes nummer ett är aningen brutalare än den ser ut att vara. Marknader är konversationer, och det enda sättet att ta sig in i konversationer är att delta i dem. Och det enda sättet att delta i konversationer är att låta bli att vara den där träiga, självupptagna och mekaniskt uppblåsta föreläsaren, och att i stället vara den där personen i baren. Och prata om det som råkar vara värt att prata om, på ett sätt som är värt att lyssna på.

Vilket inte nödvändigtvis innebär att en måste prata om teve, väder, sport eller socialdemokratins oförmåga att kommunicera med människor under mänskliga former. Det räcker med lite ansträngning, lite ärlighet, lite eftertanke, lite ödmjukhet och lite humor, så har en kommit väldigt långt på vägen. 

Det är trots allt människor det handlar om. I både första och sista hand.

Idag skriver jag tillsammans med: Qer, Christer, Marie och Erik.

Flattr this

No comments:

Post a Comment