Thursday, January 12, 2012

Stoppa bröstfixeringen!

Jag ser att diskussionen om implantat har börjat nå mainstreamdiskursen en smula. Vilket inte är en dag för tidigt - som implantatanhängare är det en utveckling jag väntat med spänning på sedan tid urminnes!

Problemet är dock att det verkar finnas en brutal överfokusering bröst i diskussionen just nu. Så till den grad att "implantat" närmast blivit synonymt med "bröstförstoring", vilket är olyckligt på så väldigt många olika plan.

Om vi någonsin ska kunna komma igång med att bli cyborger på riktigt så måste diskussionen om implantat lyftas från brösthöjd. Så är det bara.

Nu finns det förstås redan ett stort antal andra, mindre glamorösa implantat som redan idag sitter i människor världen över. Det kan röra sig om pacemakers, cochlearimplantat eller höftledsförstärkare - omärkliga saker som inte gör någonting annat än livet lite lättare för folk. Så tanken om att sätta in maskiner och förstärkningar i folk är inte direkt en ny sådan - om du går till ditt närmaste sjukhus så kan du förmodligen få till ett samtal med en kirurg som sätter in sådana mer eller mindre till vardags.

Men den här överfokuseringen på bröst gör att det kommer ta längre tid innan vi börjar se de riktigt intressanta implantaten ta vid. Så som att kunna plugga in en USB-sticka i kroppen och "läsa" dess innehåll - dvs ha omedelbar tillgång till väldigt mycket mer kunskap än blotta minnet erbjuder. Vilket kan visa sig livsviktigt i krissituationer, där en i all snabbhet kan plugga in (pun intended) kunskaper om första hjälpen och sedan skrida till verket.

Men överfokuseringen delegerar också det hela till den kvinnligt kodade delen av diskursen. Det vill säga den del som alla säger sig vilja värna om, men som ändå på något mystiskt vis inte riktigt kommer med när budgeten ska dras upp. Något som alla som försökt värna om människor drabbats av otaliga gånger.

För att inte tala om att det reducerar kvinnorollen till en ännu mer objektifierad sådan. Vad är det här för implicit snack om att det enda vi kan förbättra hos "kvinnor" är deras bröst? Seriöst?

Och, än mer, så får det huvudpoängen (att vårt nuvarande sätt att förhålla oss till världen är gravt begränsat och i behov av en uppgradering) att flyga ut genom fönstret i irrelevansens korsdrag. Frågan om varför jag ska behöva omge mig med dyra, ömtåliga och miljöfarliga apparater när det är så mycket effektivare att bara bygga in dem. Varför slösa massor av tid i översättningsarbetet mellan subjekt-apparat, när vi alla skulle må så mycket bättre av att inte behöva skrika åt maskiner vi inte förstår?

Den här frågan är för viktig för att slösas bort på pubertal bröstfixering. Väx upp!

Flattr this

2 comments:

  1. En bit på vägen...

    http://www.telegraph.co.uk/technology/news/8848476/Man-gets-smartphone-dock-built-into-prosthetic-arm.html

    ReplyDelete
  2. Det är kul för att det är sant, det du skriver.

    ReplyDelete