Thursday, January 19, 2012

#Brottskod5101

Parallellt med gårdagens frivilliga protestnedsläckning, så såg en ny sida dagens ljus. En sida som sedan länge efterfrågats, och som tack vare det goda folket i Ung Pirat numera äntligen är uppe.

Behold: 5101.se!

Siffran 5101 är den brottskod polisen använder för upphovsrättsbrott via fildelning, och det är precis vad det hela handlar om. Tanken är att det ska vara en goto-plats för den som har frågor om kriminaliseringen av just fildelning, och hur det kan drabba en i vardagen. Och, än mer, hur det redan har hunnit drabba andra.

Anledningen till att det kom online just igår var inte för att det samtidigt var en stor protest mot antipiratlagar med internationell räckvidd (snarare var det ett utslag av dålig timing, sorgligt nog). Utan för att en ung person ställdes inför rätta idag för brottet att - just det.

Givetvis livesändes detta av Ung Pirat, precis som tidigare. Men den här gången blev det ett långt större samtalsämne än tidigare, tack vare taggen #brottskod5101. Helt plötsligt satt vi ett stort antal personer - främlingar och semifrämlingar - och diskuterade samma livesändning om samma rättsfall.

Och vi blev alla lika förvånade när åklagaren ställde frågan "och varför är du inte van vid att hamna i polisförhör?" till den misstänkte. (Inte bokstavligen, men andemeningen var omisskännlig.) Vi satt alla och uthärdade den brutalt överdetaljerade beskrivningen av vad en torrent är. Och vi undrade alla över varför de mystiska utsvävningar som hände rörande den kunskapsteoretiska frågan om vad skillnaden mellan "att veta hur" och "att veta att" - hände. 

Just den delen var väldigt surrealistisk. Onekligen.

Det följdes senare upp av att åklagaren jämförde fildelning med både organiserad brottslighet (!!) och vapeninnehav (!!!), något som onekligen sporrade igång diskussionen.

Jag må vara organiserad, men det skulle krävas en rejäl teologisk brottningsmatch för att få mig att likna en beväpnad, organiserad brottsling. Och jag tror den miljon andra svenskar som berörs av samma beskrivning inte riktigt heller lever upp till den. Och, än mindre, att de inte helt uppskattar att kallas brottsliga för någonting som de flesta under en viss ålder ser som en direkt självklarhet i vardagen.

Om ni vill lyssna på det hela så här i efterhand, så finns det här - tillsammans med tidigare rättegångar på samma tema. Och om ni vill läsa mer om vad som händer för den som råkar ha oturen att drabbas av de godtyckliga ingripanden som sker mot den "organiserade brottsligheten" - well, ni vet redan att jag kommer säga 5101.se.

Jag tror ni kommer finna gränssnittet väldigt intuitivt.

Ni som läser direkt här på bloggen har förmodligen märkt att det ligger en tredje ansiktsbokslänk till höger. Ni som läser via RSS eller Live har dock förmodligen inte märkt att det under Magnihasa och 95 teser numera ligger en länk till Brottskod 5101. Du får förvisso gärna gilla de två tidigare, men just här och nu vill jag rekommendera den sistnämnda - så att de som går omkring och oroar sig inte behöver känna sig ensamma i sin oro.

Ty vi är inte bara organiserade. Vi är även många. Och där det går att skrämma en oinformerad individ med vaga hot och tekniska termer, så är det desto svårare att skrämma medborgare som vet sina rättigheter och vad som gäller.

Låt ingen lura i dig att organiserade medborgare är detsamma som organiserade brottslingar.

Flattr this

3 comments:

 1. Bra skrivit! vi är många.

  ReplyDelete
 2. Mycket bra skrivet. Lite off topic, men det känns lite antipirat att ha en bild på en dator med Apple-logga. Apple är ju väldigt låst och har mycket stöd för diverse kopieringsskydd.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Not really. Att vara pirat är många saker, men att vara strikt fanatisk är inte en av dem. ;)

   Delete