Sunday, January 1, 2012

Det runda arkivet

Jag blev nyligen påmind om det här med hur bibliotek hanterar utlåningen av e-böcker. Ni kanske eller kanske inte har hört hur det går till, men när någon lånar en elektronisk bok så är det - tvärtemot alla rimliga antaganden om hur böckers logistik går till - dyrare för biblioteket än när en gammal hederlig träbok lånas ut.

Jag säger rimliga antaganden, eftersom en träbok är ett fysiskt föremål som måste hanteras, sorteras, förvaras, förflyttas och efter hand även repareras. Vilket inte är någonting som händer vare sig gratis eller av sig självt, och därmed kräver en ständigt närvarande kader av bibliotekarier för att hända. Vilket kostar pengar.

En elektronisk bok är en fil på en server. Det säger sig självt att de relativa omkostnaderna - elprisets ständiga uppgradering pga allt till trots - är aningen lägre än för dess fysiska motsvarigheter.

För att vara vulgär: The Pirate Bay behövde aldrig ett miljontillskott från statskassan för att göra sin grej.

Ibland kallas jag radikal. Vilket är märkligt, eftersom det är såna här frågor jag brinner för, och på det stora hela inte vill annat än att den förändring som redan inträffat ska få lov att faktiskt ha inträffat. Inte för egen vinning, utan för att det i längden är förödande för samhället att försöka buzzdozra in en fyrkant i ett runt hål.

Make no mistake. Det finns inget radikalt i att kräva att vi använder de verktyg som bevisligen står till vårt förfogande för att göra bra saker. Det finns inget radikalt i att leva i samtiden. Och det finns banne mig inget radikalt i att vilja sätta saker i perspektiv.

Att det är dyrare att låna ut digitala än fysiska böcker är ett skämt. Ett dåligt skämt. Vi har infrastrukturen för att upprätthålla ett konstant pågående globalt kommunikationsnät dygnet runt, vi kan lagra den antika världens samlade skriverier på nyckelringen (och fortfarande ha plats över), och närhelst någon vill se en film så kan det större bekymmer göras med bokstavligen ljusets hastighet.

Men vi kan inte komma underfund med att det är billigare med datafiler än träböcker? Och att insistera på att digitala böcker ska lämnas tillbaka, som om vi levde 1912 snarare än 2012?

Hur radikalt bakåtsträvande måste en vara för att anse att detta är ett fungerande sätt att organisera ett samhälle på? Hur många fler bulldozrar är inte i full färd med att insistera in fyrkanter i allt rundare hål?

Idag är för övrigt public domain day. De författare som dog 1941 kan numera glädjas åt att deras verk tillhör allmänheten. Grattis världen.

Flattr this

4 comments:

  1. Vi måste börja rippa våra lånade e-böcker från biblioteken och ta bort DRM-skadan.

    ReplyDelete
  2. Det låter lite som en lokal lösning på ett systemiskt problem. Det underlättar för stunden, men i längden behöver vi mer övergripande lösningar.

    Men först - missnöje.

    ReplyDelete
  3. Men det vet ni ju att det inte är hanteringen som kostar pengar, det är avtalet med förlagen. Det är där insatsen behöver göras, förutom att fria e-böcker också borde införlivas i bibliotekens kataloger, så att de blir lättare för allmänheten att hitta.

    ReplyDelete
  4. Jag begår den radikala synden att kräva det omöjliga. Givetvis finns det etablerade system som måste bearbetas innan reell förändring kan åstadkommas; givetvis är dessa segare, mer komplicerade och svårförändrade än den reduktionistiska ansatsen att det bara handlar om hantering av fysiska artefatker antyder.

    Men visst är det intressant att se hur det rimliga och det omöjliga helt plötsligt är ett och detsamma?

    ReplyDelete