Det finns vissa delar av min vardag som jag tar väldigt mycket för givet. Detta även om dessa blivit självklara delar av mitt liv på ett väldigt sent plan, och jag fortfarande kan minnas en tid innan dessa. Det är lite småmärkligt hur snabbt saker och ting övergår från att vara okända till att vara komplett självklara, men så fungerar tydligen den mänskliga psykologin.
Nymodigheten i min vardag stavas Live. Eller, rättare, live.piratpartiet.se. Jag har legat där sedan januari, och jag skulle tippa på att en hel del av mina läsare kommer därifrån. Kanske läser du dessa ord där just nu?
Det tycks mig dock som om denna självklara del i min vardag inte är lika självklar för andra, dock, så det kanske är på sin plats att förklara vad grejen med detta underverk egentligen är. Inte bara vad det är, rent generellt - dvs en sida som läser av RSS-flödena från något hundratal piratrelaterade bloggar och publicerar de inlägg som har med Piratpartiet eller närliggande saker att göra - utan även vad grejen är.
Dess främsta funktion är förstås att göra det lätt att hålla koll på vad som händer i piratbloggosfären. Jag behöver inte jaga omkring på tusen olika sidor för att hitta nya inlägg om vad som är i görningen - det räcker oftast med att ta sig en titt på de översta inläggen för att ana den generella tendensen i världens gång. Ibland är strömmen stark, och många skriver mycket om samma sak - minibävningar - men för det mesta är det lite svårare att urskilja de mer övergripande strömmarna. Vi har ju som bekant ingen partipiska som jagar våra bloggare, så det är alltid svårt att förutsäga vad nästa inlägg kommer att handla om.
Om piraternas favoritkampanjmetod är fikabordet så torde Live vara vårt hopfällbara fältköksbord - inte lika intimt, men fortfarande den plats vi återkommer till med jämna mellanrum.
En sidoeffekt av detta är att det är ett oerhört bra ställe att hitta nya, intressanta bloggar på. Jan-Olof, Mikael, Qeruiem, Juristen, Satmaran - läsvärda bloggare som inte får ens i närheten av den uppmärksamhet de förtjänar. Intet ont om våra stora namn - Rick, Anna, Emma och Hax - men de kan inte förväntas skriva blogginlägg non stop för vår skull. Vilket de inte behöver, med alla andra skribenter på plats.
Men grejen - den stora poängen - med Live är att den för samman ett stort antal individuella röster och förenar dem i ett enda stort samtal. En bra bloggare är en bra bloggare, men det är bara tillsammans som vi kan förändra världen - och vilka kan vara mer tillsammans än vi pirater, som nu bokstavligen står på samma sida?
Detta är förstås en självklarhet i min vardag. Men jag vill gärna dela med mig av denna.
Ni vet. Caring style.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Åh, så kompakt förklarat! Gillade särskilt liknelsen med fältköksbord <3
ReplyDeleteSen instämmer jag helt och fullt i att den stora poängen med live är att föra samman fler till ett enda stort samtal; där helheten är större än summan av delarna!
Det finns en stor fördel i den gamla (60- och 70-tal) sättet att propagera.
ReplyDeleteJag har erfarenhet av Musikrörelsen, Vietnamrörelsen och Amnesty International.
Musikrörelsen hade Musikens makt(tidning).
Vietnamrörelsen hade Vietnambulletinen(tidning).
Amnesty International flygblad och bössinsamling.
Amnestybulletinen (i dag Amnesty Press) sålde inte så bra.
Andra organ - Folket i Bild/Kulturfront. Mest känd för avslöjandet av IB.
Ovanstående exempel är redigerat material.
Men för att ta ett exempel bland bloggarna (oredigerat av Piratpartiet) ovan, HAX. HAX är den mest hatade bloggaren bland oss socialdemokrater!
Tack detsamma!
ReplyDelete:)
/satmaran
Björn: även jag kan vara kompakt ibland. Tydligen. ;)
ReplyDeleteminata: samarbete har onekliegn funnits genom tiderna. Det är tur att det inte finns ett tvång att byta ut äldre former mot yngre, utan att de kan finnas sida vid sida.
Sat: E:
Lysande sammanfattning. Jag hoppas att vi tillsammans genom Live kan dra våra strån till stacken och möjligen förhindra det totalitära kontrollsamhället.
ReplyDeleteDet är sort of tanken med det hela, har jag för mig. :)
ReplyDelete