Det finns, avrundat till närmaste tretal, tre grundpelare i den svenska folksjälen.
1. Skolgympasalen. Vare sig du hatade gympan, älskade den eller bara genomlevde den, så satte den spår. Det finns ytterst få som inte drabbas av en mycket specifik, mycket svårfångad och mycket speciell känsla när de går in i en gympasal - särskilt inte när det gått några år och en nästan glömt bort att en en gång i tiden var så ung. En del av ens själ stannade kvar på de där gympalektionerna, och frågan är om en saknar den eller inte.
Det är i vart fall alltid ett återseende, kärt eller inte.
2. Bingolotto. Det är svårt att ta sig förbi denna kulturella gigants påverkan på den svenska folksjälen. Ranelid och Engdahl kanske har ambitioner att påpeka vissa efternamns betydelse, men likt sin namne så tuffar mellannamnet Loket rakt in i vår undermedvetna tankegemenskap vare sig vi vill det eller inte.
Likt Hallands floder. Men med fler siffror.
3. Februari månad. Det är inte nys nyår, det är inte snart vår, det är bara mörkt, kallt och långt till det mesta. Och precis när det är som värst så uppenbarar sig också den där grundpelaren som mest - tanken, insikten och den delade förståelsen att om vi klarar av februari det här året också, så kan bokstavligen inget stå mellan oss och ljuset.
Världens bättring ligger inom räckhåll. I år också.
Saturday, November 26, 2011
Den svenska folksjälens tre grundpelare
Labels:
Goda tider,
Jobbiga lägen,
Lagom långa inlägg,
Mysterier
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Det roliga är att detta är ytterst föränderligt. Hallands floder är av föga vikt för mig. Jag har aldrig, under min nio (tio?) år i grundskolan av en lärare fått i uppdrag att lära mig namnet på en halländsk flod. Troligtvis har jag ej heller fått höra något sådant namn överhuvudtaget från en lärare; men där är jag mindre säker, ety att jag inte minns alla föreläsningar detaljerat nog.
ReplyDeleteBingolotto? Vaga minnen från knappa decenniet sedan. Men programmet har sedan dess spelat ut sin roll; nollnoll-talarna lär knappast minnas programmet.
Februari är väl inte så särskilt, utöver just bristen på särskild-het (mars är vårens första början, april är vårens verkliga början, maj är skönt och varmt efter vintern, juni är skolavslutning, juli är semester och lite för varmt, augusti är skolstart, september är höstens början, oktober är allahelgona/Halloween, november är vinterns början, december är jul och januari har nyår - wow! nytt år! igen! vår fasciation minskar aldrig - men februari har intet, bortsett från en obskyr kalendarisk funktion och en obskyr kommersiell/romantisk högtid). Nå, det möjliggjorde en väldigt hoppfull avslutning i vilket fall. :-)
Bingolotto har en närmast hegemonisk roll inom den svenska kulturen - så väldigt mycket av det vi ser på teve idag härstammar därifrån, i en form eller annan. Även om postkodlotteriet gör sitt darnedest för att skuffa undan den tid som flytt.
ReplyDeleteMen intet biter på februari månad. Intet! ;)