Sunday, July 4, 2010

Bloggande och läsande

Det finns ett mycket garanterat och idiotsäkert sätt att få bloggare att skriva inlägg, och det är att fråga dem vad de anser om bloggar, bloggande och allt som hör därtill. Till och med jag faller för det, vilket syns både idag och i min serie om skrivande (1 2 3) bloggande (1 2 3) och politik (1 2 3). I och med att skrivande är en självgenererande process - se hur jag bygger upp väldigt mycket personlighet genom att länka till så väldigt mycket jag skrivit! - så blir det därför intressant för en att skriva om sitt skrivande, och därmed också att blogga om sitt bloggande.

Vilket också är anledningen till att min gode medörebroare Kent fick så mycket respons. Hen frågar förvisso efter vilka andra bloggar/e som är bra, men i och med att det handlar om någonting som har med ens självbild att göra så tilltalade det en rad bloggare där ute. En mycket väl utformad frågeställning, med andra ord.

Och det måste sägas att mångas svar på denna utmaning är snyggt utformade också. För att inte tala om olika utformade - det går att se ett antal diskursiva linjer, av olika popularitet.

Den vanligaste linjen är förstås att bara ta frågan på orden och nämna ett par bloggare en tycker är bra, ackompanjerat av en motivering av varierande längd på exakt varför de är bra. Många gjorde det lätt för sig och nöjde sig med bloggar i sin närhet, men det fanns ändå ett stort antal som tog det stora steget att erkänna att även personer som ligger mentalt eller ideologiskt långt bort höll sig på rätt sida på braskalan. Dessa rekommendatörer - utan att försöka antyda tillhörighet åt något håll - är Mikael, Laakso, Ankersjö, HBT-sossen, Jakob, [andningspaus] Per, Elias, P, L & C, Fredrik, Röda Berget [andningspaus 2] Krassman, Martina, Andreas, Rasmus, Mary  [andningspaus 3, glas vatten] Göran, Tokmoderaten, Per och, slutligen, Kent själv.

Nu är förstås bloggosfären en mycket reaktiv plats, och givetvis påpekade vissa att det var många som kanske gjorde det lite för lätt för sig i sitt urval. Särskilt då Cournocopia och Flute.

En mer nyanserad linje var att ta ett frågan på principen och försöka definiera vad som kännetecknar en "bra" bloggare, rent generellt. Nu är förstås allas läsvanor olika, så att försöka sammanfatta vad som sagts i en sammanfattande formulering är därför smått dödfött, men väldigt många hade någonting att säga om inläggens längd. BBB-längd går stenbort hos de flesta, men korthet är inte heller alltid en dygd. Hagwall, Gun, Mikael och Peter resonerade kring detta.

En speciell linje går via HAX och är något av en reaktion på att hen lyckades med konststycket att inte rada upp en enda feminin bloggare i sin lista. Responsen blev - i all korthet - att kvinnor också kan följt av ett par talande exempel på kunniga kvinnor. Makthavare och Anna var snabba att haka på det här spåret. Ännu snabbare var dock Marie, som reagerade på denna reaktion på inte mindre än två olika vis.

Nu kanske ni frågar er om jag glömt att hedersutnämna Scabbes stilpoäng för självförtroende, men icke!

En mer intuitiv fråga kanske är den om varför. Ni som minns inlägget om Frank minns också att varje uttalande är ett sådant som görs i stället för alla andra uttalanden som skulle kunna ha gjorts, och att av allt som skulle kunna ha sagts så sades det som sades. Och det av en anledning. Vilket då är en bra fråga att ställa: varför?

Om en läser omkring lite bland de länkande länkarna ovan så finner en snabbt en mycket gemensam nämnare, och det är varandra. Det går inte att komma ifrån att det finns något av en likriktning och/eller en halvlångt framskriden socialisering bland våra ömma bloggare. Detta är inte nödvändigtvis ett problem, men det är ändå intressant att notera, och om jag vore konspiratorisk så skulle jag söka anledningar till detta. Men det är inte därför du ser det här inlägget.

Och det är, för att dra det hela till ett abrupt slut, även min fråga. Varför ser du det här inlägget? Hur kom du hit? Du kommer inte via Piratpartiet Live (min erkänningsvis primära källa till trafik) eftersom jag medvetet lät bli att lägga inlägget där, så det måste innebära att jag syns även på annat vis. Berätta gärna för mig, då jag är intresserad av att få veta. - Inte minst som underlag inför nästa del i den här synnerligen inledda serien på (minst) tre.

Och, om du är en ny bekantskap, så välkommen åter. Anytime.

Flattr this

6 comments:

 1. Du vet hur jag hittade hit ^^

  Jag får nästan lite dåligt samvete för att jag utnyttjade Kents bloggtema för att lyfta tre av mina favoritmoderater, och såga deras parti vid anklarna samtidigt.

  Vänta...

  ...Det gick över ;)

  ReplyDelete
 2. Hittade hit via Twinglysökning på Piratpartiet (som du nämner som en del av Piratpartiet Live).

  ReplyDelete
 3. Jag fick ditt inlägg serverat i min mail helt enkelt - då jag fr o m gårdagens datum prenumererar på all aktivitet på Kents blogg.

  ReplyDelete
 4. knuff-widget, en inlänkning till min blogg är en garant för att jag ska läsa :)

  ReplyDelete
 5. Cool... ehm... skype? :) D:

  ReplyDelete