Wednesday, July 14, 2010

Internet är en hälsofara

Du använder internet just nu. Sålunda utsätter du dig själv för en farlig hälsorisk som riskerar att drabba dig när som helst, när du som minst anar det, och lämna dig stympad för livet efteråt.

Vilket i och för sig är en ofrånkomlig del av att du över huvud taget är vid liv, och när som helst kan drabbas av någon av livets alla oväntade faror som bara väntar på att drabba folk till synes helt okynnes, men ändå. Det här med att folk säger att internet är farligt verkar även det vara en ofrånkomlig del av livet, även om vissa av de som säger det på synnerligen märkliga vis lyckas komma ifrån att behöva säga exakt hur, varför och i vilken grad.

Det tycks närmast som att det där ofrånkomliga tvånget att motivera allt vi gör med argument och resonemang och stuffs inte riktigt gäller i just den här frågan. Vilket omedelbart leder till att jag ställer mig två frågor:

1. Hur kan jag få ett liknande fripass?

2. Varför är just internet ett så tacksamt ämne att alarmera folk om?

Fråga ett är förstås bara delvis på skämt. Om jag skulle formulera den mer nyanserat så skulle jag göra ungefär så här; under vilka diskursiva former anses en persons ethos eller kairos så pass övertygande att logos inte behöver blandas in i argumentationen? Det är dock en smula överkurs, så vi går vidare.

Fråga två är lite mer allvarlig, eftersom internet är ett av de vanligaste och viktigaste kommunikationsmedlen den här sidan juraerans avslutningsfest, och som sådant värt att ta på lite större allvar än att enbart användas som retorisk galjonsfigur i en stofilkonservativ kampanj mot det redan genomförda.

En sådan blindhet gentemot samtiden är långt hälsofarligare än vad internet någonsin kan aspirera på att bli. -

Flattr this

2 comments:

 1. Plötsligt slog det mig varför Vatikanen ställt sig positiva till nätet. Inte nog med att det går att ragga gossar där, utan man kan dessutom moralisera utav bara fan.

  Ärligt talat. Först gjorde anti-virus företagen sig en förmögenhet på nätet. Sen kom juristerna. Nu kommer moralisterna springande. Vem kan påstå att nätet inte är verkligheten?

  /Smen

  ReplyDelete
 2. Svar på fråga två, eftersom jag redan citerat mig själv en gång hos Micke Hedberg, och kan passa på att upprepa mig igen: För att internet är en spegel som visar mänskligheten. Allt därute kommer från oss, och just de stofilkonservativa är livrädda för dylika speglar.

  Då är det skönt att kunna projicera motviljan på mediet, snarare än det man egentligen skräms av.

  ReplyDelete