Friday, July 2, 2010

Låt pengarna tala!

När jag som retorikundervisare kör argumentationsövningar och debatträning så brukar en av de stående exempeldebatterna vara den om huruvida vi ska bevara monarkin eller inte. Ett av de argument som återkommer flest gånger för pro-sidan är att kungafamiljen är en synnerligen väl fungerande propagandamaskin för Sverige, och att det reklamvärde de bringar in för vårt ömma lands del mäts med fler nollor än vad någon vettig person har anledning att skriva för hand. Vilket är ett argument som många godtar - pengar talar till folks hjärtan även där argument som ska tilltala deras hjärtan inte gör det.

I jämförelse med TPB är kungahuset dock närmast ett opingat blogginlägg utan länkar och kommentarer. Att det lilla landet Sverige har en kungafamilj är i större delen av utlandet en mindre detalj som eventuellt enbart är intressant när det vankas frågesport om obskyra länder långt bort. Fråga dock vilken unge som helst som är det minstaste lilla minsta datorintresserad om namnet "Pirate Bay" låter bekant, och de entusiastiska nickningar du kommer att få till svar kommer att vara värda mer om de översätts i reklamvärde för Sverige än vad fem kungahus som har fem prinsessbröllop om året lyckas driva in.

I realistiska termer är TPB en propagandamaskin för IT-nationen Sverige som bankar in vårt ethos så totalt att det numera är mer eller mindre förväntat att det är minst en svensk inblandad i varje större IT-projekt som inleds där ute i världen. Vilket skulle kunna ses som någonting mycket positivt, men i stället ses TPB närmast som en mycket lokalt återupplivad version av digerdöden, som måste bekämpas med alla till buds stående medel - och, om de inte räcker, med de medel som EU ställer till förfogande.

Detta är, för att tala klarspråk, synnerligen korkat, och kostar oss mer i termer av uteblivna goodwillmöjligheter än vad många mindre afrikanska stater har som årlig statsbudget. Utslaget över några årtionden rör det sig om ett antal euromiljarder som innehåller fler nollor än vad till och med Lovecraft skulle anse ligga inom rimlighetens gränser.

Om du inte accepterar något annat argument för TPB så borde det ekonomiska enbart vara nog att tilltala pragmatikern inom dig. Även om du inte känner ditt hjärta slå ett extra slag varje gång du hör orden fri kultur och fri kunskapsspridning så finns pengaargumentet fortfarande där.

Vi i Piratpartiet tycks vara de enda som inser detta. Vi i Piratpartiet tänker gå precis så långt som det behövs för att se till att Pirate Bay fortsätter att generera miljarder och miljarder i gratis marknadsföring för Sverige - och det hur mycket vissa lokala och småsinta organisationer försöker hitta på anledningar för att få detta att framstå som någonting dåligt. Idag bygger vi i Piratpartiet framtiden för svenskt näringsliv.

Värna svensk ekonomi. Värna Sverige i utlandet. Rösta på Piratpartiet.

Flattr this

3 comments:

 1. Alltså, det här inlägget gillar jag verkligen! Varför hör man inte de här argumenten oftare? Vi glömmer så jäkla ofta hur bra vi ändå är och hur mycket bra vi har, vi här i Sverige. Allt dog liksom inte när ABBA, Björn Borg, Ingemar Stenmark försvann ur rampljuset - det finns andra stjärnor, i samma såväl som helt andra och/eller nya branscher.

  Hm, en serie (svärmade) blogginlägg om olika svenska innovationer och tillskott till den global IT:n? Önskar jag hade bättre koll.

  (hu, jag låter ju som värsta nationalisten!)

  Och det känns mycket bättre att prata om TPB i termer av teknikutveckling än opinionsbildning - fast det sistnämnda beror ju på vilken del av funktionen som avses.

  ReplyDelete
 2. Jag pratar med icke-nordiska nördar som inte är piratpolitiskt aktiva, och de vet oftast inte att TPB har svenska rötter. Fast det kanske du tänker att vi skall ändra på?

  ReplyDelete
 3. Mikusagi har helt rätt - alla verkar känna till TPB, men det är inte många Amerikaner t ex, som vet att det är svenskt. Piratpartiet däremot, är det rätt många som hört talas om. Hur många som känner till kungahuset vet jag inte, men jag vet att jag inte är helt sugen på att Sverige representeras av dem. Hellre Lasse Berghagen eller något...

  Ännu ett utmärkt inlägg, ska jag väl säga, även om jag börjar känna mig tjatig. Kan du inte skriva något kass framöver? ;)

  ReplyDelete