Sunday, July 25, 2010

Applicerad framtidstro

Det dyker upp nya bloggar hela tiden. Den eviga frågan för den som funderar på att skaffa sig en ny blogg är förstås var de ska skaffa sig den - blogger, wordpress, typepad? Att fråga de som redan bloggar tenderar att vara detsamma som att titta på deras bloggar och se deras domännamn - de som ligger på blogger tenderar att rekommendera blogger, wordpressfolket har sin kult och vi som har bloggar över flera domäner tenderar att vara lite för agnostiska för att kunna säga antingen a eller b.

En annan fråga som dyker upp är förstås vad den ska heta. Och, förstås, om detta namn är ledigt. I och med att det dyker upp nya bloggar hela tiden så blir det ondare och ondare om lediga namn, oavsett domän, och att hitta någonstans där ens tänkta namn är både ledigt och tillgängligt blir över tid desto svårare. Och det närmast vilket namn en än tänkt sig.

Det dyker dock inte upp nya domäner hela tiden, så det är med glädje jag kan välkomna Piratblogga.nu till världen. I och med att det är helt nytt så är (nästan) alla namn lediga, så om du känner att, aye, det är dags att skaffa en blogg nu, så kommer inte det irriterande faktum att folk har hamstrat namn under tre årtionden att vara ett problem längre.

På tal om nytt så vill jag även välkomna tre bloggare till existensen. Först ut är den unge Lucas, som jag förutspår kommer att ligga etta på knuffs topplista. Om än inte förrän om ett par år, förstås - det är ju som ni alla vet inte helt lätt att kombinera bloggande med skola.

Därefter kommer Hans, som inleder starkt genom att skriva en mycket läsvärd sammanfattning av den väldigt ignorerade och väldigt graverande krisen inom amerikansk inrikespolitik. De har samma problem som där borta som vi har med FRA, fast långt långt långt värre.

Siste man till rakning är Max, som har tänkt börja väldigt länge och som nu äntligen (kanske eller kanske inte efter visst övertygande arbete) sparkat igång.

Det ska bli spännande att se hur saker och ting utvecklar sig framöver, och vilken röst dessa nya bloggförfattare kommer att utveckla under skrivandets gång. Vanligtvis tenderar bloggandet att få ett eget liv och utvecklas åt ett eget håll, och det är svårt att säga hur saker kommer att fortsätta.

Jag tror dock på framtiden, och anar att saker och ting kommer att utvecklas över lag positivt. Inte utan temporära motgångar ibland, men väl på ett sådant sätt att jag vågar hoppas lite mer än de flesta. Även och särskilt när framtiden är väldigt ny i samtiden. -

Flattr this

No comments:

Post a Comment