Monday, July 19, 2010

Upphovsrättshannibal ante portas

Jag läser att Copyswede - som för övrigt gillade mina inlägg om kulturskapande så mycket att de till och med läste dem - går på offensiven med sina straffavgifter för oss som har behov av hårddiskutrymme. De har redan lyckats belägga skivor med sådana, men skam den som nöjer sig med halva kakan. Alla ska med, och så även  telefoner och hårddiskar. En prisuppgift som framkommer av artikeln är hundra kronor per 32 gig - eller tre kr/gb, om vi avrundar lite.

En snabb titt på marknaden ger vi handen att det finns diskar med smått gastronomiska två terabytes utrymme, vilket även jag kan tillstå är löjligt mycket. För enkelhetens skull tänker jag låta en terabyte vara exakt tusen gigabyte, och därifrån räkna på att straffavgiften för en hårddisk av denna löjligt stora magnitud är sex tusen kronor.

Sex tusen kronor i straffavgift. På någonting som kostar en tredjedel av detta.

Jag vill tillstå att detta är motsatsen till framsteg för landets konsumenter och den inhemska marknaden. För konsumenten i och med att saker och ting blir löjligt mycket dyrare och/eller invecklat i onödan, och för marknaden eftersom den i princip omöjliggörs inom rikets gränser när priset blir lika gastronomiskt absurt som utrymmet på disken.

Utländska återförsäljare gnuggar förstås sina hårdhudade händer i tanken på att tusentals svenska flyktingar ska uppsöka dem i brist på en inhemsk marknad, men detta är en ofrånkomlig del av EU-samarbetet. Copyswede kanske eller kanske inte kommer att expandera sina anspråk framöver, men tills dess så kommer den driftiga konsumenten att kunna söka sin hårdvarulycka hos Hannibal och de andra upphovsrättsliga barbarerna som kör utan straffavgift utanför portarna.

Vilket då för oss till en närliggande frågeställning: hur ska de inhemska hårddiskförsäljarna få betalt när deras marknad försvinner? Kommer Copyswede månne att gå på offensiven även när det gäller att dela med sig av sina indrivna straffavgifter, och inkludera även de marknader de påverkar helt på egen hand - helt utan fildelningens inblandning?

Jag finner det oerhört svårt att tro att Copyswede är en hjärtlös verksamhet vars primära och enda intresse ligger i att självföreviga och expandera sitt inflytande, så jag ser oerhört fram emot att se hur de kommer att tackla denna problematik. Jag och resten av Piratpartiet erbjuder dessutom - av ren vänskaplighet - våra tjänster som remissinstanser i detta avseende, och ser fram emot en konstruktiv dialog på området.

Det är ett bra första steg mot en bra lösning. Inte sant?

Flattr this

11 comments:

 1. Jag tror iofs Copyswede brukar ge "mängdrabatt", så det blir inte riktigt sådana priser. Dessutom brukar de skilja på olika medier, typ minneskort och hårddiskar, där större lagringsmedier kostar mindre per utrymme.

  Det förtar inte principen i ditt resonemang, men det försvagar argumenten betänkligt...

  ReplyDelete
 2. Onekligen. Jag gillar dock att dra saker till sin spets bara för att visa att saker kanske inte är så självklara som de ser ut.

  Det läskiga är att det förmodligen finns folk som tycker att även mina överpriser är helt rimliga. På något vis. :/

  ReplyDelete
 3. För övrigt så är det inte "enkelt räknat" att en terabyte är 1000 gigabyte, ty så har hårddisktillverkarna räknat länge.

  ReplyDelete
 4. Ha! Jag visste att någon skulle reagera på den formuleringen, åt något håll. ^^

  ReplyDelete
 5. Hehe, har du gjort om bloggen till en ren provokations-blogg? Allt för att få lite kommentarer?

  ;-P

  ReplyDelete
 6. Innan vi vet ordet av så kommer jag att ha bytt namn till "Nejtillalltsomfinns" och enbart skriva korta men extremt vinklade notiser om saker som hänt i tidningarnas värld. Bara för att retas. ^^

  Mer seriöst så funderade jag ett tag på att gå in på hela 1000/1024-grejen när det gäller hårddiskar, men bestämde mig för att göra det enklare för mig genom att använda en handviftningsmanöver. Eftersom jag har en hel del nördar i min läsekrets så var det en smula överdeterminerat att åtminstone någon skulle reagera på det hela. Förr eller senare. ;)

  ReplyDelete
 7. Fredrik Larson19 July, 2010 12:17

  1024/1000 - Hmm självklart reagerar jag. Jag vet var jag står ifrågan men för din artikel saknar den skillnaden betydelse om inte copyswede börjar använda potenser av 2 som gräns för när som skall ge rabatt eller inte.

  Copyswede är akterseglade och nu sitter en massa desperata personer där med lån på villa och bil och en döende affärsmodell. Med andra ord kommer vi inte kunna föra en disskusion med dom innan dom endera redan är i KK eller när vi kan ge dom ett alternativ till deras dagliga försörjning.

  Påstår jag att dom är säljer sin övertygelse för pengar - ja det gör jag nog till viss del men jag tvivlar på att så många av dom har någon övertygelse till att börja med.

  Mvh
  Fredrik Larsson

  ReplyDelete
 8. Nu har du förvisso använtfel uppgifter. En terabytedisk kostar inte 2000 utan endast 595 i dagsläget. Detta skulel betyda inte en tredubblig utan en tiodubbling av priset om dem får sin vilja igenom. Staten borde klipap alla band med copyswede och stim och låta jönsarna föröka ingå frivilliga avtal med sin straffskatt i stället.

  Det är ingens fel att musiker inte tjänar tillräckligt pengar. Hade dem utbildat sig till riktiga yrken hade problemet löst sig. En programmerare är i många fall mer kreativ än popmusiker och får knappast massa medietid eller stimpengar att försörja sig med. En programmerare är dessutom mer samhällsbärande en finkulturskapare. Utan skickliga utvecklare hade vi knapapst haft något internet eller ens elektronisk musik.

  Sedan så är dem här systemen fullständigt förlegade. När får knappnytt se skymten av skattemiljonerna?

  ReplyDelete
 9. Jag anar att jag och min faktakontroll just idag lämnar någonting att önska, även om resonemanget i stort tycks hålla vatten (peppar). Hellre det än tvärtom, onekligen. ;)

  Fredrik: aye. Förhoppningsvis överger de skeppet innan det sjunker på alldeles för djupa vatten - även om jag anar att det kanske är lite för sent för det nu.

  MRHama: för att inte tala om oss bloggare! Ersättning för nedlagd arbetstid, Copyswede! Vi kulturskapare ska minsann få betalt!

  Likväl. Det går fortfarande att tjäna pengar på de lite mindre konkreta yrkena, bara inte på samma sätt som förut. Eller, än mer, på samma massproducerade skala som innan. Det kommer alltid att finnas en marknad, men från och med nu är det den som får söka sig till konsumenterna i stället för tvärtom.

  Förhoppningsvis får vi igenom de mycket nödvändiga reformerna på upphovsrättsområdet innan saker och ting kajkar ut ordentligt. Vilket - med tanke på mitt svar till Fredrik - kanske redan inträffat. Men hellre förr än senare.

  ReplyDelete
 10. Först - gastronomi har med mat att göra, enorma mängder kan kallas astronomiska.

  Sen min mer ämnesrelaterade tanke. Om hårddiskar beläggs med en straffskatt på 200% - hur mycket kommer inte priset på nya datorer i allmänhet öka? Det är ju inte ovanligt att färdiga datorpaket från t ex Dell eller någon av våra stora hemelektronik-kedjor har hårddiskar på 1TB eller mer.

  ReplyDelete
 11. Allt kan kallas lite vad som helst, så länge betydelsen går fram. Jag tror betydelsen "bloody enorm" framgår just här. ^^

  Jag bävar inför tanken på prishöjningar. Det börjar bli dags för mig att uppgradera mig (vilket kanske eller kanske inte har någonting att göra med att Civilization 5 och Deus Ex 3 är på väg), och orka göra det dyrare för sig än det redan är. >_>

  ReplyDelete