Tuesday, July 20, 2010

Wololo!

Jag vidhåller att "wololo" är det effektivaste av alla argument som någonsin funnits genom historien. När entymem, syllogismer, metaforer, metonymer och annat avancerat slutar fungera så är det bara att ställa sig upp, peka mot någon och utbrista - wololo! Diskussionen tar genast slut, och du har omedelbart övertygat motståndaren om att din ståndpunkt är korrekt. Wololo!

Nu kanske du känner dig motsatsen till övertygad om det här, och kanske till och med känner en smula irritation över att jag är mindre självklar än vanligt just idag. Tillåt mig då att visa denna illustrativa video:Som du ser så händer inte särskilt mycket, och som du hör så är det inte mycket förändring i vare sig innehåll eller tonläge på det som hörs.

Detta är motsatsen till Piratpartiets politik.

Vilket bland annat - och särskilt - syns i den annons vi idag fått in i DN. Du kanske eller kanske inte redan har sett den, men för förståelsens skull kan sägas att den är på rövarspråket. Vilket kanske skulle kunna ses som någonting barnsligt, men jag ser det i stället så här - det är en enkel form av kryptering som kan användas för att komma förbi den massövervakning som förs fram på bred front av de andra partierna, och det är även ett radikalt bryt med det mer traditionella wololoandet som sakta men långsamt söver in folk i en känsla av normalitet.

Det finns dock ingenting normalt i att en stat aktivt inför massövervakning, monterar ned rättssäkerheten och steg för steg offrar demokratin på något synnerligen odefinierat högre syftes altare - i alla fall ingenting "normalt" i ordets mer värderande betydelse.

Vissa försöker utmåla Piratpartiet som ett kontroversiellt parti. Men hur kan vi vara någonting annat än kontroversiella när defaultläget är så pass snedvridet att det totalitära framstår som mer normalt än dess motsats? Hur skulle vi kunna leva med oss själva om vi inte aktivt försökte göra någonting annat? Hur skulle våra barnbarn kunna se oss i ögonen om vi var tvungna att berätta för dem att vi var en del av den utveckling som pågår runt omkring oss, just idag, just nu?

Wololo, wololo, wololo.

En känd person sade en gång att om ett argument upprepas tillräckligt många gånger så blir det sant i egenskap av att ha blivit upprepat så många gånger.

Samtidigt tenderar den politiska diskursen att röra sig fram och tillbaka och fram och tillbaka över samma gamla samma gamla om och om igen. Vårdskolaomsorg möter skattesänkningar möter arbetslösheten möter hårdare tag möter vårdskolaomsorg. -

Wololo, wololo, wololo.

Detta är motsatsen till Piratpartiets politik.

Du kan se det med egna ögon. Här. Och nu.

Flattr this

8 comments:

 1. Aiyoo yoyo aiyoo yoyo. Wololo!

  Age of Empires är fortfarande något underskattat. Egentligen. ;)

  ReplyDelete
 2. Age of Empires!<3 :D :D :D

  ReplyDelete
 3. Är det den där som övertygar folk att byta färg?

  ReplyDelete
 4. Hur vet man skillnaden mellan en pirat och en gammelpolitiker? När piraten pratar om den nya tidens "wololo" så står gammelpolitikern som ett frågetecken i ett hörn och säger "rogan?".

  ReplyDelete
 5. Miku: det är den där som övertygar folk att byta färg. Bäst argument ever, mao. :3

  Harfagre: gör det något om jag blir lite förälskad i dig, lite snabbt sådär? <3

  ReplyDelete
 6. Sargoth: Jag får överväga saken; du förbättrar dina chanser avsevärt om du skickar över 800 food, 1000 wood, 500 gold/stone...

  ReplyDelete