Monday, July 26, 2010

Ett läckert buktande

Wikileaks gör det igen! Den här gången handlar det om tonvis - närmast bokstavligen - av dokument angående USA:s (och därmed även Sveriges) krig i Afghanistan. Jag vet inte riktigt om ni har märkt det, men förutom det faktum att vi är där, att det finns onda människor där och att det är något av en öken så har vi inte riktigt hört så mycket av vad som pågår där.

Förrän nu, vill säga.

Vissa skulle säkert säga att detta är en dålig sak, men jag tycker tvärtom att det är en synnerligen positiv nyhet. All makt korrumperar, och i organisationer som systematiskt brukar våld - militären tenderar att vara våldsam, sägs det - tenderar våldsmakten att utgöra en mycket svårkontrollerad kraft när organisationen väl är korrumperad nog. Och det enda sättet att komma till bukt med detta är att belysa vad som pågår, kritiskt granska de fakta som finns att tillgå - och, i det här fallet, väldigt många av de som inte finns att tillgå - och därefter ställa folk till svars.

Wikileaks utgör ett nödvändigt led i detta antikorrumperande buktande, och som sådant bör deras agerande applåderas. I alla fall av de som gillar det här med ansvarsfull demokrati. Det borde vara en källa till nationell stolthet att de delvis baserar sig i Sverige.

Hans gör ett jättejobb med att sammanfatta skeendet. Om hen fortsätter så här så kommer hen snart att bli något av en officiell murvel för Piratpartiet. Keep up the good work!

Andra på samma tema: Engström, Satmaran, Michael, Peter, Nemokrati, Qeruiem

Flattr this

No comments:

Post a Comment