Jag måste tillstå att jag är lite förvånad över att varken höger- eller vänsterbloggar har hakat på skeendet i Spanien ännu. Det hela är närmast upplagt som ett smörgåsbord av politiska poänger som bara väntar på att bufféas - vi har arbetslöshet, vi har nedskärningar, vi har gräsrotsrörelser, vi har konjunkturnedgångar, vi har en hel arsenal av aspekter som idisslats i den svenska politiska bloggosfären ända sedan valet gick över. Vissa bloggare har mer eller mindre gått på tomgång sedan dess, och bara väntat på ursäkter att få blossa upp igen om någon aktuell fråga närhelst de dyker upp -
Demonstrationerna går nu in på sin sjätte dag, och med tanke på att det är val på söndag så lär det inte lugna ner sig innan dess.
Vi skulle kunna skylla denna blinda fläck och massiva kairos-miss på att den politiska delen av bloggosfären är oerhört gammelmediedriven. Vad dess enskilda representanter än må säga så uppvisar bloggarna som kollektiv en oerhörd bundenhet vid vad DN och SvD har att säga. Och dessa har två saker att säga om Spanien de senaste dagarna: en kortfattad TT-notis om att demonstrationer händer, och en omnämning i sportrelaterade nyheter.
Det ironiska är att den främsta anledningen till att demonstrationerna pågår är precis de saker som idisslas här hemma. Arbetslöshet (särskilt bland ungdomar, med så höga siffror som 50% på vissa håll)), en trötthet på blockpolitiken, besparingar, en brist på den lilla människans perspektiv, - för att inte tala om allt annat som ligger bakom frustrationen bakom Fas 3, om än i lokala former.
Now, vi skulle som sagt kunna skylla på att den svenska bloggosfären är gammelmediefixerad. Problemet med detta är att det är bevisligen falskt, vilket Johanna Sjödins uppmärksammade vittnesmål från igår rörande rättslösheten i tunnelbanan visar med all önskvärd tydlighet.
En mer rimlig förklaring ligger i att den svenska bloggosfären är väldigt självtillräcklig. Den bebor en annan del av internet än större delen av världen (och större delen av Sverige dessutom). Vilket är synd, eftersom jag dels gärna hade velat se vad mina Netrootskollegor har att säga om ett land där hundratusentals demonstranter aktivt kräver reformer på arbetsmarknaden - det ligger i linje med vad de har att säga i övrigt. Men än mer eftersom jag vill se vad mina konservativa bloggkollegor till höger har att säga om att hundratusentals demonstranter aktivt kräver reformer på arbetsmarknaden - det ligger i linje med vad ni säger er åstadkomma redan nu, trots allt.
Lite förvånad är jag. Men samtidigt är människor, internets existens till trots, fortfarande fenomenalt duktiga på att isolera sig själva i sina egna sociala sammanhang.
Demonstrationerna går nu in på sin sjätte dag. Hundratusentals människor beger sig ut på gator och torg, och skaffar sig både nya upplevelser och vänner för livet.
Vi har en hel del att lära därifrån. Och då inte bara i termer av hur en aktualiserar betydelsen av det politiska i vardagen.
Rekommenderade texter och videos
-
Läs mina senaste texter i *Bulletin*:
*• Vad ska man rösta på (när alla tycker likadant)? »*
*• Frihet är olikhet, likhet är ofrihet »*
Och på Femtejuli...
17 hours ago
Jag skulle säga att situationen i Spanien (och Grekland, Irland, Portugal) beror i hög grad på sådant som inte uppenbart berör oss här som ECBs systematiska försök att köra shockdoktrin på de ekonomier inom euron som har ett konsekvent handelsunderskott gentemot andra länder inom eurozonen (som då har ett handelsöverskott). Det gör den svårsmält.
ReplyDeleteI linje med klassisk shockdoktrin så har båda sidor av det politiska spektrat fått förklarat för sig att om de inte följer råden kommer det gå åt helsefyr snabbt som bara attan. Så när "räddningspaketen" dyker upp med massiva nedskärningar, skyhög arbetslöshet och mer skulder som inte kan återbetalas så håller båda sidor med om att det är nödvändigt, även om oppositionen kritiserar hur regeringen hanterar det hela och har mindre förslag på förändringar. Det gör att det saknas en egentlig opposition i parlamenten (förutom kommunister och fascister) och ilskan över situationen kan därmed inte kanaliseras genom etablerade strukturer utan väller ut på gatorna.
P.S: För den som köpt bilden att allt är sydlänningarnas fel för att de varit slösaktiga kan det vara värt att notera att Spanien har lägre statsskuld (i procent av BNP) än tex Tyskland och att de sociala förmånerna i realiteten var sämre i de drabbade länderna redan innan krisen än de är i eurozonens centrala länder.
Sydsvenskan har som enda svenska tidning en medarbetare i Madrid , de har lagt ut dagens stora artikel om Spanien.
ReplyDeletehttp://www.sydsvenskan.se/varlden/article1473572/Akta-demokrati-nu.html