Tuesday, September 20, 2011

Den stora bloggarguiden, del 2: Att skriva nästa inlägg

Vi har alla varit där. Sittandes framför skärmen, med ett nytt tomt inlägg framför oss, utan någon som helst aning om vad vi ska skriva om. Vi vet bara att vi vill skriva någonting, men exakt vad är en fråga som inte riktigt får något svar. Ibland lyckas vi komma igång, ibland inte - det brukar bero på en kombination av dagsformen, om vi har någonting annat som behöver göras och om vi lyckas undvika att dras in i sidospår eller inte.

Många gånger beror denna tomhet på att vi inte riktigt vet vad vi vill skriva. Inte att vi inte vet vad vi vill skriva om, utan vad vi vill skriva. Det finns trots allt texter och texter, och om vi vet att vi vill skriva en viss sort så blir det lättare att hitta innehåll till det där inlägget som håller på att bli till.

Det enklaste sättet att åskådliggöra detta är att skilja mellan långa, genomarbetade genomgångar (så som den här serien) och korta kommentarer på nya händelser. Det krävs ett helt annat tänk för att skriva en lång sammanhängande text, än det gör för att skriva i all korthet om att det var synd/bra att x hände. Det som händer när vi stirrar på den blinkande markören utan att komma vidare är att vi inte lyckas komma in i endera skrivtänket - och därför inte kommer igång alls.

Det är lite som med åsnan som står mellan två lika stora höstackar, och inte kan bestämma sig för vilken den sa gå till - och sedermera svälter mitt i allt hö. Om vi bara bestämmer oss för att, okay, det här blir ett sånt här inlägg, så kommer vi igång med skrivandet så mycket lättare.

Om det senare visar sig att, oj, det blev ett annat slags inlägg, så gör inte det så mycket. Det blev ett inlägg, trots allt.


Jag brukar skilja mellan skrivande och bloggande. Eller, med lite precisare termer, mellan skriftställande och socialiserande. Att skriva är att anstränga sig för att få till en så bra text som möjligt, med genomarbetade resonemang, röd tråd, klar struktur och all the good stuff. Det är bloggvärldens motsvarighet till att hålla ett förberett tal - det är planerat och utarbetat och inövat, för att bli så bra som möjligt. Lite som när en författare skriver en avslutning på en bok, och verkligen lägger manken till för att det ska bli en avslutning värd namnet. Resten av boken är förstås bra, men just avslutningen får gärna vara extra bra.

Ett exempel på en skrivarblogg är Bring Back Boats, som skriver ungefär ett inlägg i månaden men tenderar att skriva desto bättre just därför.

Bloggande, däremot, är myntets baksida. Det är när vi i all snabbhet vill påminna världen om att vi finns, och försöker skriva på ett sådant sätt att andra länkar till oss. Om det exempelvis hänt något stort så kanske vi skriver ett kort inlägg om detta, med väldigt lite text men med massor av länkar till andra som också skrivit om detta (eller som vi bara gillar rent generellt). Inte för att vi säger någonting nytt eller originellt, utan för att helt enkelt säga någonting alls, med målet att dra in läsare. (Jag skriver mer om att dra läsare i ett kommande inlägg.)

Exemplet par excellence på detta är förstås Moberg, som pumpar ut i genomsnitt 170 inlägg i månaden, där html-koden vanligtvis består mer av länktext än brödtext.

Jag gör inte den här skillnaden för att säga att det ena är bättre än det andra (även om du om femton år förmodligen vill läsa det ena mer än det andra), utan för att poängtera att bägge är giltiga former av bloggskrivande. Alla inlägg behöver inte vara superöverarbetade, och det är okej att posta korta snabba inlägg. Och om du redan på förhand vet att du bara vill kommentera på en nyhet genom att skrapa på dess yta, så ställer du lite lägre krav på dig själv än när du tänker att du vill skriva djupa klokskaper. Och många gånger så är det just den där förmågan att tänka att nästa inlägg inte kommer att vara det mest pretentiösa som internet någonsin sett som gör att det över huvud taget blir ett inlägg just där och då.

Nu är skrivande och bloggande förstås idealtyper, och när tangentbordet möter den virtuella asfalten så kommer du förmodligen att blanda de tu i någon grad. Det är sällan vi hänger oss åt rent skrivande utan att slänga in åtminstone någon länk lite varstans, och även när vi snabbloggar så lägger vi vanligtvis manken till för att det ska se bra ut. Och ibland händer det att vi skriver om vissa saker bara för att vi vet att andra kommer att läsa/länka det just idag. Men det hjälper att skilja inlägg från inlägg, och att ha lite mer att gå på än att bara skriva och inte skriva.

Det är fritt fram att skapa egna idealtyper av inlägg. Det finns tusentals mellanlägen mellan skrivandet och bloggandet, och din personliga genre innehåller tillräckligt mycket historia för att du ska kunna titta på dina tidigare inlägg och se vissa mönster. De stunder då inspirationen inte faller på - fuska förbi det och skriv ett inlägg enligt en av dina egna mallar. Tänk "nu ska jag skriva ett x" i stället för bara "jag ska skriva".

Det är väldigt mycket lättare att komma igång när en vet vad en är på väg att göra, trots allt.

Kom ihåg - det viktigaste inslaget i en blogg är alltid nästa inlägg. Och det första steget till att skriva nästa inlägg är att ta sig förbi de där blanka perioderna.

Flattr this

No comments:

Post a Comment