Tuesday, September 6, 2011

Dagen då vi byggde ett verkligare internet

Ni har säkert bott på en byggarbetsplats någon gång. Ni vet, när det är mer byggjobbare än invånare i området och det tycks som att det där ljudet av vardagligt svetsande snart kommer att bli så vardagligt att det bara hörs när det tystnar. När byggjobbandet är högljutt, överallt, ivägen och inte tycks ha något som helst slut.

Det är smått irriterande.

Eller, när vardagen anfaller som mest, brutalt irriterande. Särskilt när det pågått ett tag i vad som tycks vara överbetald snigelfart. Det är inte utan att en börjar känna viss aggression mot byggjobbarna och deras göranden och, framförallt, låtanden.

Det finns olika strategier för att hantera detta. En av dem är att gå samman i granngemenskapen och smida det varma aggjärnet medan det är hett, och nyansera de olika former av ilska som känns. Dela historier om söndersvetsade mornar, borthamrade tålamod och undermåligt borrade eftermiddagar. Och sakta men långsamt bygga upp en gemensam bild av den ständigt närvarande ondskan i vardagen.

Eller så kan en bjuda byggjobbarna på kaffe, prata med dem och med trevlighet locka fram vad de håller på med och när de förväntas vara klara. Få igång en dialog och en förståelse för vad som är i görningen. Skingra mytbildningen och lägga fakta på bordet, bredvid kaffekopparna.

Minst en av dessa strategier är effektivare än den andra.

Now, ni som är återkommande läsare har säkert förstått att detta inte handlar om byggjobbare. Det skulle lika gärna kunna handla om kommentarsfält, debattaganden, näthat, trollhantering eller what have you.  Det är ingen större ansträngning att fästa den här inledningen till en slutsats om att vi behöver mer kaffebjudningar i något sammanhang - särskilt inte i kommentarsfältsdebattsdebatten, som onekligen svämmat över av ömsesidiga idiotförklaringar från både höger och vänster.

Det vore att göra det enkelt för sig.

I stället tänker jag tänka mig att ni fäster sådana slutsatser på egen hand, och i stället säga att det är mindre skillnad på online- och offlinevaron än en tror. Byggjobbande är ju ändå en av de mest offline aktiviteter som finns, och om samma strategier fungerar med det som med saker som definitivt befinner sig online -

Well. Det skriver sig självt att det inte riktigt fungerar att skilja mellan verkligt/offline och overkligt/online längre, inte sant?

Flattr this

No comments:

Post a Comment