Wednesday, September 7, 2011

Så fungerar homeopati

Den primära ingrediensen i homeopatisk medicin är marknadsföring.

Bokstavligen.

Ty någonting annat består det inte av. Processen för att skapa homeopatiska preparat består i att ta någonting som på något vis påminner om det som ska botas, och sedan spä ut det i vatten. Inte bara en gång, utan hundra, tusen - tills det bara finns några få atomer kvar av det en började med.

Och vatten. Som en å andra sidan har rätt mycket av.

Det som gör att homeopati dyker upp på de mest oväntade av ställen är inte dess helande egenskaper. Vatten må vara livsviktigt, men det behövs inga homeopatiska processer för att frambringa sådant. Nej, det som gör att sockrade vattenpiller finns att köpa i affärer som kör temat "hälsa" är PR, kundlojalitet och marknadsföring. Och det i mängder som, i proportion till de verksamma substanserna i pillren själva, lätt framstår som smått astronomiska.

Även om nämnda marknadsföring ytterst gärna använder kvantmekanik som säljpunkt.

Nu kanske någon vill invända att om nu någonting bara är vatten och inte kan ha någon effekt över huvud taget ens när en brutalt överdoserar det, är dömt att misslyckas på sina egna premisser. Förr eller senare kommer någon och påpekar att kejsaren inte bara är naken, utan även en fiktiv karaktär rakt igenom, och sedan förfaller hela grejen till att bli en snabbt bortglömd fotnot i sammanhanget.

Det är en rimlig invändning, om en ser rationellt på saken. Problemet är att rationalitet bara är ett mindre hinder, som lite brutal marknadsföring inte har några som helst problem att komma förbi. Och sålunda lär homeopati fortsätta att vara en miljardindustri i år också.

Sanningen argumenterar inte för sig själv. Så det är upp till oss att hjälpa den en smula på traven. Både när det gäller detta och när det gäller andra saker.

Flattr this

6 comments:

 1. Tja, om man ska gå på homeopaternas vansinniga logik så är det ju inte farligt att överdosera, det blir ju starkare ju mindre aktiv ingrediens man har, så det borde ju vara farligt att underdosera. Vi som inte tar det alls borde ju vara döda enligt den logiken...

  Jag är skraj för att avregleringen av apoteken kommer att leda till att dessa bluffmedel säljs sida vid sida med seriösa medel, så som det har skett i andra länder.

  Nej, förbud skiten, det är bara bluff och den är en bluff som dödar människor genom att de väljer bort vård som fungerar.

  ReplyDelete
 2. Problemet med både homeopati och en massa annat kvacksalveri är att så länge en del människor tror på det kommer en del av dem att bli hjälpta tack vare placeboeffekten. Och där skolmedicinen inte kan erbjuda någon bättre lösning vore det både grymt och mot medicinsk etik att förhindra eller förbjuda dem som tror på vansinnigheterna att använda dem.

  ReplyDelete
 3. Rent medicinskt/etiskt skulle mycket vinnas på att drastiskt reducera mängden marknadsföring folk utsätts för till vardags. Inget gör folk sjukare än pressen att normalisera till omöjliga standarder - förutom, månne, att lyckas.

  ReplyDelete
 4. Egentligen är lösningen enkel: Kräv att även "naturmedel" ska ha en bevisad effekt för att de ska få säljas.

  ReplyDelete
 5. Jag kan inte på något sätt säga att jag är övertygad om att det skulle ligga något i homeopati, men titta gärna på den här halvtimmesdokumentären från BBC i programserien "Heretic"

  http://www.archive.org/details/BbcHereticSeriesEp.1JacquesBenvenisteWaterMemory

  Den får en att i alla fall fundera på om det inte vore värt att vetenskapligt undersöka saken vidare.

  ReplyDelete