Friday, November 26, 2010

Pirater och andra samhällsförstörare

Så här i snöröjartider så är det inne att klaga på snöröjningen. Det är säsong, närmast. Grejen är att vi inte borde klaga på dessa vardagshjältar som håller vägarna vägbara och farlederna farbara. De gör så gott de kan, skyfflandes tusentals kubikmeter snö så där som bara de kan göra. Vi borde snarare göra allt annat än att klaga på dem.

Vi borde åtala dem. För medhjälp till upphovsrättsbrott.

För, ni vet, pirater använder både vägar och farleder, och att hålla dem i användbart skick är därmed att hjälpa dem att göra sina piratsaker på ett snabbt och effektivt sätt. Medhjälp, således, utan omsvep.

Någon kanske invänder att vägar även används av andra än pirater, och att det ligger i samhällets intresse att vägarna fungerar och människor kan ta sig från punkt A till punkt B. Detta är förvisso sant, men de samhällsekonomiska förluster som piraterna orsakar är större än de som inträffar på grund av milda snörelaterade förseningar, vilket gör att det blir både befogat och angeläget att se till så att snöröjarna slutar hjälpa piraterna med deras onda förvärv.

Så om du är snöröjare, hemsidesägare eller på annat sätt underhållare av infrastruktur som pirater använder i sina onda vardagar - se upp! I eftermiddag faller en dom som skulle kunna ge ett prejudikat för att åtala just dig för medhjälp till främmande människors brott. Du behöver inte veta om att brottet begåtts, känna människan i fråga eller ens ha någon som helst aning om vem som gjort vad mot vem - att vara ett led i kedjan räcker för att göra dig till pirathjälpare, och som sådan måste du straffas hårt och skoningslöst för att sända rätt signaler till resten av samhället.

Ty inget pris är för högt för att se till så att piraterna slutar upp med sina onda göromål. Eller hur?

Flattr this

6 comments:

 1. Jag ser att du länkat till upphovsrättsskyddat material på DN. Bara för att deras sidor ligger öppna mot internet, betyder inte att man får stjäla dem. Tänk på alla betalande prenumeranter som inte kan läsa texten efter att du stal den.

  Länkning är stöld!

  ReplyDelete
 2. enl. SvD (jag, fegus vågar? (kan?) inte länka!)så;
  ... fick hovrättslagmannen Kristina Boutz och och hovrättsrådet Ulrika Ihrselt frågan vad som skiljer TPB från andra sökmotorer som Google. Svaret blev då att det är en komplex fråga, men att det har att göra med hur stort det illegala inslaget i verksamheten är...

  pirattrafikens ringa omfattning (0,65%? (7,1%?)gör kanske att snöröjarna har en chans att slippa åtal!?

  ReplyDelete
 3. Uno: Blogger kör på html-länkning, så a href är det som gäller.

  Fast frågan är om en vågar...

  ReplyDelete
 4. Jag bugar mig inför din storhet och flattrar vart än jag kommer åt.

  ReplyDelete
 5. Oh my. Jag undrar om jag borde länka till den här sidan?

  Och tack! :3

  ReplyDelete