Tuesday, November 23, 2010

Den där osäkra internetsaken

Det är på högsta mode att säga att det ska vara lika säkert på internet som i den "verkliga" världen numera. Eftersom detta är ett uttalande med högst dubiöst retoriskt och semantiskt värde, så tänkte jag åskådliggöra detta med ett praktiskt och enkelt experiment. Here goes:

Du är en idiot.

Som synes så kallade jag just dig för en idiot. På internet. Du kanske börjar känna dig osäker och otrygg för en stund, men någonting säger mig att det kommer att gå över om en stund. Den reella osäkerheten ligger någonstans nära noll, och jag tror dessutom att du ser igenom det hela som det stycke inte helt allvarliga uttalande om det är.

Now, tänk dig i stället att jag lämnar det däringa internätet, åker hem till dig, bankar otåligt och högljutt på din dörr och sedan levererar ovanstående replik. Helt plötsligt framstår saken i ett helt annat ljus - särskilt om jag dessutom skabbar till mig lite och gör mitt bästa för att se arg och ovårdad ut. Inte ens jag skulle vilja drabbas av detta.

En viss skillnad, inte sant?

Om vi nu ska göra internet precis lika säkert som i den "verkliga" världen så innebär det - som ni förstår - att vi således måste göra internet långt osäkrare än vad det är i dagsläget. Vilket känns som någonting som skulle passa in under beskrivningen "fenomenalt korkat och på gränsen till föraktfullt för det faktum att ens potentialen till rationellt tänkande finns inom varje människa, och som i sin dumhet förmodligen skulle lyckas upphäva gravitationen om det så bara kunde förstå vad det var för något".

På något vis känns det som att vi kanske inte riktigt borde göra just detta.

Det känns också som att vi borde kommit längre vid det här laget. Även om det finns retoriska och inte minst populistiska aspekter av att säga att det ena ska bli lika säkert som det andra, så finns det ett ännu större egenvärde i att kunna uppvisa ens en grundläggande förståelse för vad det är en talar om. För att vara brutal så har internet varit en integrerad och central del av samhället i snart nog en generation, där det ena är identiskt med det andra eftersom internet ÄR samhället numera. Om det fortfarande går att agera som om detta inte finns så blir jag direkt orolig. Och upprörd.

Jag kanske till och med bestämmer mig för att åka hem till folk som säger detta, banka högljutt på deras dörrar och berätta precis hur upprörd jag är. Bara för att bevisa en poäng.

Borde vi månne kalla det ett nätbrott, om jag gör mig till och ser riktigt hotfull ut?

Flattr this

4 comments:

 1. Jag har inte hunnit fundera klart på om jag håller med eller inte så det håller jag utanför.

  Vad jag reagerar på är faktiskt bara att dina exempel inte är likvärdiga. Om du skulle stå inför en publik och prata och säga med lugn och stillsam röst, och dessutom ha sagt något liknande inledningen i det här inlägget, innan, så skulle inte effekten av "Du är en idiot." alls ha så stor skillnad mot vad den fick nu.

  Att rufsa till sig, banka hårt på någons dörr och skrika att den är en idiot borde vara ungefär likvärdigt med att skicka ett personligt mail till någon och skriva med aggressiv ton, utan förklaring, att personen är en idiot. Det skulle väl kännas ungefär lika obehagligt som någon som knackade på dörren och sa det samma.

  Eller?

  ReplyDelete
 2. Alice: poängen är just att det inte är samma sak, och att det krävs en hel del retoriskt fotarbete innan ett blogginlägg eller ett ebrev blir lika direkt farligt som det direkta mötet med ytterdörren. Även om budskapet kanske är detsamma (och personen som kommer på besök avviker efter att ha sagt sina tre ord).

  Sen ligger det förstås i sakens natur att det går ihop mindre och mindre ju mer en tänker på det. Det är lite det som försöker bevisas. ;)

  ReplyDelete
 3. Gött mos! Bra poäng detta: "Om vi nu ska göra internet precis lika säkert som i den "verkliga" världen så innebär det - som ni förstår - att vi således måste göra internet långt osäkrare än vad det är i dagsläget."

  ReplyDelete