Thursday, November 11, 2010

Hårda mätdata

Um sicher zu sein muß man alles wissen.

Ett par bevingade ord från historiens ekokammare. Jag vill inte missunna mina ärade kollegor på Netroots deras ansats till en kritisk analys av den politiska ekonomin inom svensk medieproduktion, men historien är faktiskt en långt brutalare ekokammare än vad ens den svenska borgerligheten lyckas vara. Den säger nämligen samma sak om och om och om och om och om igen:

Diktaturer går alltid under.

Ett synnerligen tidigt exempel på detta är det gamla Assyrien. En genomsnittlig kung på den tiden skulle få Saddam Hussein att framstå som ett paradigm av humanistiskt reformarbete i mänsklighetens tjänst, och om det var lite oroligare än vanligt ute i provinserna så hände det lite då och då att de raserade en mindre stad bara för att få tillräckligt med retoriskt råmaterial för att kunna lugna ner folk med blotta hotet om våld.

Ty rädsla är vad sådana system bygger på. Och det är därför de misslyckas, om och om och om igen.

En annan sak historien bankar in i oss är att diktaturer även är oroväckande duktiga på att anamma nya teknologiska innovationer och använda dem för egna syften. Ett närliggande exempel är förstås DDR, där Foucaults teori om övervakningens effekter på människors beteende omsattes i konkret och mycket effektiv praktik innan den ens formulerades. Derridas tes om att en stats makt enbart och endast är lika stor som dess arkiv omsattes även den i praktik,

Frågan om Sverige är en diktatur eller inte är i stort sett irrelevant. Om det är en demokrati så är det en demokrati som är i full färd med att absorbera och implementera diktaturens värsta maktmedel, vilket är position som är svår att försvara med rationella argument. Om det är en diktatur så ligger historien som en mycket påtaglig påminnare om ett av de mest empiriskt belagda sanningarna vi människor över huvud taget har:

Diktaturer går alltid under.

Om datalagringsdirektivet är ett uttryck för att lära av historien genom att aktivt upprepa dess misstag så känns det som att vi kan låta bli utan att förlora allt för mycket.

Vi vet ju redan hur det slutar.

Flattr this


Andra på samma tema: Hax, Piratpartiet, Patrik, Yami, Skabbe, Stenskott, DNMR, Lake, Hax2, Jan-Olof, En pirat, Emil, Mary, Nej till datalagring, Politikerbloggen, Copy me happy, Joel, Stenudd, Opinionen. Kulturbloggen, Ligator,

Gammelmedia: Nyhetskanalen, Expressen, DN, Expressen, Svd. SVT, SvD, SvD, DN, SvD,

3 comments:

 1. Sverige är väl en demokratur?

  ReplyDelete
 2. Bra skrivet!

  "Om det är en demokrati så är det en demokrati som är i full färd med att absorbera och implementera diktaturens värsta maktmedel, vilket är position som är svår att försvara med rationella argument."

  Känner igen mig i argumentationen från en insändare jag skrev före valet - http://lakonism.blogspot.com/2010/05/moderaterna-hycklar-om-friheten-pa.html.

  Jag skrev:
  "Sluta använd diktaturers argument, sluta använd diktaturstaters metoder mot det egna folket, sluta censurera och övervaka! Först då kan Sverige bli en stark, trovärdig, röst för friheten på nätet och i världen."

  Jag är själv ganska nöjd formuleringen, men inte med utvecklingen...

  Ps. Tack för länken också!

  ReplyDelete
 3. Tyvärr så går demokratier också alltid under. Det som händer nu är väl ett bevis på detta.

  Kanske borde vi kräva mer insyn i regering och riksdag? Kanske till och med mer insyn i den polisiära och underrättsliga verksamheten som vi alla som skattebetalare betalar för?

  ReplyDelete