Friday, February 17, 2012

Acta - tänk om!

På sistone har ett antal texter och uttalanden om Acta publicerats. De har haft något av ett tema, eller rättare något av en utgångspunkt. Nämligen att Acta inte förändrar särskilt mycket, och att alla protester är överdrivna överreaktioner.

Låt oss leka lite tänk om. Tänk om det faktiskt är så att Acta inte förändrar någonting för vår del? Vad skulle det innebära?

Det skulle innebära att vi har en hel drös människor runt om i landet som inte litar på vad sittande regering och andra officiella talepersoner säger. Att det finns ett gravt underskott av tillit för det offentliga, och att ett stort antal medborgare inte litar på statens talesmän ens när de talar sanning.

Vilket då är marginellt bättre än att ett stort antal medborgare tror på dem när de ljuger.

Ty när tilltron för det offentliga försvinner, så är det ett större bekymmer än vad något hårdare tag mot fildelare kommer att bli. Det innebär nämligen att vi har en problematisk politisk situation redan idag, snarare än en potentiellt problematisk dito framöver. När sittande företrädare kan tala direkt ur hjärtat och säga precis hur de uppfattar läget utan att bli trodda - så är det inte Acta som är problemet.

Tänk om Acta inte förändrar någonting alls, och problemet bara är en allmänt utbredd misstro mot maktens representanter, vad de än råkar säga?

Det är värt att tänka på, onekligen.

Flattr this

4 comments:

 1. Men, om nu ACTA inte förändrar något, vad är det då för idé att skriva på det?

  Sparka in öppna dörrar är oftast meningslöst, så varför skulle man förhandla fram och skriva under ett avtal som inte innebär någon som helst skillnad mot läget före?

  Är det verkligen någon som tror på det?

  Om det nu verkligen skulle vara sant, sitter vi och betalar förhandlare/politiker för att åstadkomma ingenting?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det blir en utrikespolitisk markering, och något av ett snabbkommando för utländska företag som funderar på Sverige. De kan notera att "ah, medlemmar i Acta, okay", och sedan fortsätta därifrån, i stället för att sätta sig in i landets lagar i förebyggande detalj.

   Vilket är något av en nobrainer, onekligen. Internationella fördelar för att göra ingenting? Deal!

   Bara för att ingenting förändras här hemma så innebär inte det att ingenting förändras på annan ort, trots allt.

   Delete
  2. Ahh, så du menar att EU har så bra förhandlare att andra länder gör eftergifter, medan vi sitter med status Quo?

   Precis som när Cecilia Malmström förhandlade fram SWIFT-avtalet med USA och ger samtliga EU-medborgares ekonomiska transaktionsdata till USA utan motprestation.

   EU:s trackrecord gör att jag känner mig lite lätt skeptisk till den tolkningen.

   Delete
  3. Intrigen tätnar, onekligen. ^^

   Delete