Tuesday, February 7, 2012

Liberala företrädare

Ni som spenderat tid med liberaler vet att en av deras favoritsysselsättningar är att osthyvla begreppet "liberal" till ständigt tunnare skivor. Och sedan fäster de sig till någon av de allt smalare sub-begreppen, och börjar närmast omedelbart därefter bråka med andra liberaler som av outgrundliga anledningar fäst sig vid en annan strimla av begreppet.

Vilket vore en fenomenal övning i argumentation, om det inte vore för att dessa bråk tenderar att vara av karaktären "tills döden skiljer dem åt". Vilket, onekligen, tenderar att få folk att sluta umgås med liberaler efter ett tag.

Det finns trots allt något av en smärtgräns för hur många gånger en klarar av att höra att folk inte är riktiga liberaler pga [anledningar]. Vanligtvis i termer av att vederbörande inte respekterar grundläggande liberala/demokratiska/[starkt positivt värdeord] värderingar. För det mesta även med tillhörande utbrott av ilska över oförståndet i det hela.

Nu är det här inte bara ett liberalt fenomen. Det är så att säga liberalt förekommande, rent generellt.

Grejen är förstås att vem som helst kan säga sig företräda dessa stora, positivt värdeladdade ord. Det är ingen svår konst - det är bara att använda sina kunskaper i grundläggande grammatik för att säga sig företräda någonting, och sedan har en gjort det. Instant företrädarskap.

Detta blir problematiskt när alla gör det. Och alla gör det - se bara på det glada gänget som tidigare kallade sig Politiskt Inkorrekt. Vilket innebär att vi helt plötsligt har massor av företrädare för precis allting. Och när dessa möter varandra, och börjar utbyta sina företrädarskap, så urartar situationen rätt fort.

Och helt plötsligt så börjar folk upptäcka att ungefär alla de pratar med, och som inte håller med om saker, är odemokratiska, oliberala eller what have you.

Om du känner igen dig i den här beskrivningen - grattis. Om jag vore elak skulle jag säga att den enda konstanten i alla dina möten med oförståndiga människor är du. Men det vore som sagt elakt, och som företrädare för snällheten så låter jag bli.

Men om du konstant finner dig i situationer där du upptäcker att de fundamentala demokratiska, liberala värderingarna inte delas av överdrivet många - så skulle det helt enkelt kunna vara så att det inte är världen som behöver göras om.

Kom gärna ihåg det glada liberala credot om att all förändring börjar på individnivå.

(:~~~~~~

Flattr this

No comments:

Post a Comment