Tuesday, February 14, 2012

Alla hjärtans dag (2.0)

Grejen med människor är att vi skapar gemenskaper. Och traditioner, både gemensamma och personliga. Ibland överlappar dessa traditioner, ibland inte.

De tenderar att hända intressanta saker både när de gör det och när de inte gör det.

Just jag har något av en tradition att starta en ny blogg varje Alla hjärtans dag. Vare sig det behövs eller inte - det är en tradition som befäster en kärlek till det skrivna ordet lika mycket som det är en process av personlig förnyelse.

Om en är det en gör, så borde att göra samma gamla samma gamla år ut och år in vara aningen suboptimalt.

Vilket, onekligen, tar oss till traditionernas rötter. En tradition är ju trots allt att göra samma saker år ut och år in - vilket julfirare märker av som allra mest klockan 15 varje julafton. Med tillbörliga variationer på tema, förstås. Människor, omständigheter och världen själv förändras över tid, och det vore att begära det omöjliga att be dem att inte göra det. Men rent principiellt så är en tradition ett samtida återupplevande av det förgångna.

Det viktiga ligger i hur vi varierar dessa teman. Och hur mycket vi tillåter våra medmänniskor att variera sina.

Många förbereder sig inför Alla hjärtans dag genom att hålla sig till traditionen. Genom att göra det minsta de kommer undan med, göra det som förväntas av dem, få de hela överstökat. Varje år. Vilket, förstås, ibland är det enda möjliga, givet människor, omständigheter och världen. Alla har inte tid, möjlighet eller motivation nog att utföra underverk precis just idag. Och ibland är en helt enkelt fast i det där Stora Projektet som inte kan släppas förrän det är klart.

Sådant är det, livet.

Grejen med Alla hjärtans dag är att det är mer av en ursäkt än ett måste. Alla dagar kan bli en kärlekens dag, trots allt, och att fjortonde februari har ett namn i almanackan förändrar egentligen ingenting.

Fast å andra sidan så kan varje dag bli en traditionsbunden dag. Där vi gör det minsta vi kan komma undan med, där vi gör det som förväntas av oss, där vi gör det vi måste för att få dem överstökade.

Stanna inte upp vid att göra remixer på just idag. Remixa i stället varje dag som om det vore den sista variationen på livets traditionella ledmotiv. Eller den första.

Det här inlägget korspostas på två språk. Läs gärna dess engelska remix här.

Flattr this

No comments:

Post a Comment