Thursday, February 9, 2012

Hotet från Internet

Det är svåra tider för spelbranschen. Pirater piratar, gamla storspel fortsätter hålla kvar sina lojala spelare, och till på köpet så konkurrerar internet med tusen gratis lagliga spel. Tiderna är dystra, det går värre än någonsin, och om ingenting görs så kommer internet att demolera spelindustrin innan någon vet ordet av.

I ren desperation över sakernas tillstånd, så tog utvecklarna Double Fine saken i egna händer och startade en Kickstarterkampanj. Det var ett hopplöst företag redan från början, och ingen förväntade sig egentligen att det skulle leda någonstans, men det var värt ett försök.

Så här två timmar senare så har folk donerat 158,795 dollar. Till ett spel som inte ens är släppt än.

Now, om ni anar att de två första styckena är brutala överdrifter av det mest hyberboliska slaget - så anar ni rätt. Men det är ändå så Hotet från Internet framställs när frågan om piratkopiering kommer på tal. Om inte brutal kontroll av internet införs, så kommer kulturindustrin att dö. Bokstavligen.

Jag trycker uppdatera på Kickstartersidan, två minuter senare. 159,666 dollar.

Kan vi inte bara skippa skitsnacket om att kulturen är på väg att dö ut nu? Och i stället börja ta tillvara på det faktum att den som anammar nya affärsmodeller kommer att vara den som vinner i längden? Och att vi konsumenter bokstavligen kommer att ställa oss i kö för att få hjälpa er på traven?

Två minuter senare. 163.353 dollar.

Nya tider, goda tider. Internet hälsar.

Update, femton timmar senare: målet att uppnå $400.000 är numera uppnått med råge, och i skrivande stund ligger siffran på $861.488. Mer än dubbelt, så synes. Det har också blivit något av ett fenomen, och press (och än mer sociala medier) världen över har uppmärksammat spelarnas entusiasm och givmildhet.

Nästa gång någon talar om näthat - påpeka då gärna lite försynt att det även finns nätkärlek.

Flattr this

13 comments:

 1. Replies
  1. Jag trycker F5 lite då och då för att se hur mycket det har stigit. Det har alltid stigit. ^^

   Delete
 2. Uppe i $485,585 nu! Här går det undan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu är det uppe i $632,561. Spelmarknaden är helt klart på nedgång. :O

   Delete
 3. Något missvisande, det är ju egentligen ett förköp på olika nivåer. De som "donerar" minst 15 dollar får en kod så att de kan ladda ner spelet via Steam, de som inte donerat kan inte ladda ner spelet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja? Är du på väg någonstans, eller ville du bara markera att du läst och begrundat att internet och dess pirater är villiga att lite snabbt ge över tre miljoner kronor till ett projekt de anser vara värdigt att stötta?

   Delete
  2. Det handlar som sagt om förköp, bara de som betalar minst 15 dollar får tillgång till spelet. Man kan nog se det mer som ett marknadsföringstrick att kalla det donation och att ha en räknare som visar hur mycket pengar som kommit in.

   Delete
  3. Grejen med crowdsourcing är att ingen vill stödja någonting som inte leder någon vart. Välvilja kombineras med insikten om att det ibland är mer än avsikten som räknas, och att det behövs mer än ens egna bidrag för att få saker gjorda.

   Således byggs system som Kickstarter, som skickar tillbaka pengarna om miniminivån inte uppnås. Antingen så blir saker finansierade, eller så byter inga pengar händer - i all enkelhet. I det här fallet var nivån satt vid $400.000, eller över två miljoner kronor. Inte småpengar, direkt.

   Betänk också att genomsnittsdonationen ligger på kring $40, vilket är mer än dubbelt så mycket som de $15 som önskas för en framtida kopia.

   Du får gärna försöka tala om "förköp" i den här kontexten, men det vore inte bara bredvid poängen. Det vore dessutom en ganska stark indikator om att du egentligen inte vet vad du pratar om, och bara säger emot för emotsägandets skull. Vilket, onekligen, är en teori som flyter omkring ute i världen och som mer än gärna skulle vilja finna belägg för sig.

   Donera inte sådana belägg i onödan. Bara pirater ger bort saker gratis, trots allt. ;)

   Delete
 4. Om det nu handlar om förköp, hur kommer det sig att en som betalar 10$ inte får spelet levererat? Skulle vilja kalla det avtalsbrott om så är fallet, vilket du ju verkar anse att det är då det är så förköp funkar. Man betalar i förväg och nu väntar jag mig att få spelet levererat för så lite som en dollar. Bra deal för mig, tack för tipset!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det går inte att betala mindre än 15 dollar, bara att prova själv så får du se.

   Delete
  2. Jag föreslår att både du och jag plockar fram läsglasögonen så ska vi läsa innantill du och jag.
   Say what?

   $1 Minimum Pledge

   Joråsåatteh...

   Delete
 5. http://tinyurl.com/88xvwuv

  ReplyDelete
  Replies
  1. Väl tipsat. Tack!

   (För er som är skeptiska mot förkortade urlar, så är det den här sidan som länkas.)

   Delete