Thursday, February 2, 2012

Pirater som pirater - eller?

Inte en dag går efter nyheten om att HD inte tar upp TPB-målet, förrän det börjar ljudas om att det är dags att sätta dit ärkepiraterna själva. Nu är det Piratpartiets tur att dras inför rätta, tydligen.

Det märkliga i sammanhanget är inte att de amerikanska filmbolagen ger sig efter ett politiskt parti - det är snarare vardag för deras del, vilket vi lärde oss i turerna kring SOPA/PIPA. Nej, det märkliga är att de i stället för att ta kontakt med berörda parter i fallet, för att under ordnade former diskutera frågan och undersöka möjligheten till en för alla parter acceptabel kompromiss, bestämmer sig för att lite snabbt gå till medierna och under vaga former säga att det eventuellt kan komma att bli aktuellt med en anmälan.

Vaga hot om allmänna anmälningar är inte riktigt den mest konstruktiva vägen framåt. Särskilt inte som just Piratpartiet är ett av de mer lättillgängliga partierna där ute i världen, med oroväckande låg latency mellan frågor och svar.

Men, visst, yttrandefrihet råder och en kan säga lite vad som helst. Men om en nu vill få med sig sina kunder piraterna på byggandet av framtida affärsmodeller rörande distributionen av kultur - så finns både alternativa och bättre metoder.

Och jag tror inte de gamla grekerna blir överdrivet upprörda av att jag påpekar att de kunde dessa metoder både utan och innan. Retoriker som de var.

Men vad vet jag?

Jag är ju bara en berörd part, trots allt.

Flattr this

4 comments:

 1. Seriöst, hur dumma i huvet är dom? Nej, förresten, svara inte på den frågan. Det kommer bara göra mig arg. Jisses.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Förlåt dem, ty de vet icke vad de göra?

   Delete
 2. Någon borde skriva en snutt och lägga den så google indexerar (utan att göra den publik för nedladdning) den för att sedan göra en polisanmälan enligt modellen "medhjälp till spridning av upphovsrättsskyddat material".

  Intrånget i fråga skulle om denne någon kunna vara grövre än det intrång som upphovsrättsindustrin utsatts för i fallet tpb, att be google avindexera kodsnutten är ointressant då den redan varit indexerad och enligt gällande rätt spridd, staten har en skyldighet att ta alla polisanmälningar på fullt allvar vilket gör att man antagligen måste stå på sig mot rättsrötan...

  ReplyDelete
 3. Kolla även in TPP som beskrivs på Boingboing nu. Den får ACTA att jämförelsevis verka vara gullig. Helt sjukt.

  Finns det ingen som lever i verkligheten? Cacheminne liksom.

  ReplyDelete