Tuesday, September 29, 2009

Kommentarsmoderering

Jag gillar inte kommentarsmoderering. I alla fall inte på mindre bloggar - det känns väldigt ovärt, väldigt overkill, väldigt "ta sig själv på för stort allvar"-aktigt. Det förtar lite av glädjen i kommentarsfunktionen, och gör den väldigt mycket otympligare än vad den behöver vara.

Now, det finns förstås legitima skäl att ha förhandsgranskning av kommentarer aktiverat, så som spam, juridiskt ansvar (en är tydligen ansvarig utgivare för det folk skriver i ens kommentarsfält, av någon anledning), eller dylikt, men ändå. Legitima skäl för att motivera någontings giltighet är inte legitima skäl för att jag ska gilla detta någonting.

Anledningen till att jag inte gillar just detta någonting är dels att det aktivt förhindrar att folk har spontana diskussioner under ens inlägg när en är ute och härjar i världen (och därför inte sitter hemma och godkänner kommentarer), dels att det gör det lite svårare att kräva intellektuell hederlighet hos författaren (det finns en viss risk att ens kommentar som påpekar den där lilla lilla bristen i resonemanget som välter det över ända inte blir godkänd om författaren inte känner för att kännas vid den), och dels att det är irriterande att behöva vänta på att få se sin kommentar dyka upp (det tycker du också, egentligen; jag kan se det på dig).

Den klassiska retoriken rekommenderar att en ger tre skäl för att motivera sin ståndpunkt. Den starkaste sist, så att åhöraren tänker att alla tre skäl är lika starka; det mellersta först, så att hen inte för för sig att alla tre skäl är svaga, och det svagaste i mitten så att det varken kommer först eller sist. Jag har tenta på klassisk retorik i övermorgon, så jag kan tydligen sådant. Bör kunna, iaf.

Det skulle dock krävas en rejäl skopa både klassisk och modern retorik för att övertyga mig om att tycka att, jo, kommentarsmoderering är nog faktiskt en bra sak, trots allt. Och mitt kommentarsfält är öppet för precis alla sådana försök till övertygelse - utan förhandsgranskning, utan fördomar och till och med utan krav på att logga in.

Soe. Vad tycker du om detta fenomen?

9 comments:

  1. Men om man inte har förhandsgranskning får man ju ingen notering, i alla fall inte jag. Och jag har fått så gawd awful much spam det senaste som jag lätt och enkelt avvisar innan de ens fått se dagens ljus.

    Jag tycker om förhandsgranskning, jag får bättre koll på läget då.

    ReplyDelete
  2. Blogger har ju annars en funktion att skicka notifieringar per mail närhelst någon får för sig att säga något. Det vet jag, för jag blev notifierad om det här inlägget. Bara att rota lite bland inställningarna och ställa in det hela till egen förnöjelse, och sedan njuta av sin nya allvetarstatus. (Hmm. Jag borde fråga Tankefel-gänget om de vill ha notifieringar på kommentarer. Någon gång.)

    Hur lyckas du få spam, btw? Jag har varit igång sen typ '05 och kan räkna mina spamkommentarer på ena ena foten.
    Lär mig, oh mästare? ;)

    ReplyDelete
  3. annars använder man wordpress och akismet så får man inget spam ;)

    ReplyDelete
  4. du får ju massor av spam. iaf om en ska tro den där räknaren du har vid sidan av saker och ting. ;)

    ReplyDelete
  5. ja, men det syns inte och stör inte :p

    ReplyDelete
  6. Kanske borde leta upp de där notifieringarna... Jag har ställt in att jag måste godkänna kommentarer på inlägg som är mer än x antal dagar gamla, bara för att jag öht ska ha en chans att se dem. Det känns knappast som om det är värt att sitta och bläddra igenom alla gamla inlägg för att se om någon kommenterat (och då även komma ihåg hur många kommentarer man haft sedan tidigare på alla inlägg)...

    ReplyDelete
  7. Hihi. De gömmer sig strax under inställningarna om kommentarsmoderering, dessa emailnotifikationsinställningssaker.

    Kommentarer på gamla inlägg är underbara. Helt btw. <3

    ReplyDelete
  8. Pumlan: eller så prenumererar du på sitt eget kommentarsflöde, om du inte vill missa kommentarer ;)

    på blogger hittar du det genom att lägga till /feeds/comments/default efter blogadressen

    ReplyDelete
  9. Det är förstås också ett sätt. Jag har en sådan som livefeed under adressfältet, bara för att kunna hoppa till nya kommentarer snabbt när de inte är, ehm, purfärska.

    ReplyDelete