Thursday, December 8, 2011

Den som har allt att frukta

FRA är tal idag, i och med att det uttryckts en önskan om att Säpo ska få ta del av FRA:s signalspaning. Ni vet, den där latenta övervakningen av all kabeltrafik som går över landets gränser. Och som råkar inkludera ungefär allt även svenskar gör, eftersom internet inte är organiserat på samma raka linjer som telenätet, och information utan vidare kan hoppa över landsgränser. Bara för att det vid ljusets hastighet går fortare än att inte göra det.

Ungefär strax efteråt mobiliserades åsikten "men den som inte har något att dölja har ingenting att frukta!".

Stoppa mig om ni hört den förr.

Grejen är förstås att även vi som inte har något har dölja har rätt att frukta att staten helt plötsligt förvandlas till ett en välutrustad, totalitär parodi av det den är idag. Vi kan fortfarande frukta att en dag vakna upp i en vardag där varje liten aspekt av våra vardagar är misstänkta på förhand. Det finns fortfarande anledning att frukta att den historiska erfarenheten av massövervakning ska få för sig att återupplevas.

Ta det inte personligt, men ditt förhållande till Gud har ingenting med ditt förhållande till staten att göra.

Även den som inte har något att dölja har allt att frukta. Det goda samvetet är inte den universalkur mot övergripande samhälleliga trender som det utmålas som.

Flattr this

1 comment:

  1. Avundsvärt; strålande kärnfullt formulerat. Bravo!

    ReplyDelete