Monday, December 12, 2011

Bloggandets antiekonomi

Via diskussioner på bloggens backstageområde (dvs ansiktsboken) kom jag att tänka på det här med bloggandets ekonomi. Vilket är en aning bakvänt, eftersom det vanligtvis inte är överdrivet mycket ekonomi inblandat i det hela.

Faktum är att en aktivt måste avstå från att göra väldigt många saker för att kunna blogga. Det går inte att spela hästpolo och blogga samtidigt, exempelvis. Och ju mer tid en lägger ner tid på det häringa skrivandet, desto mer tid lägger en inte ner på allt det där andra i världen. Bloggande är motsatsen till konsumerande.

Now, nu tänker ni förstås samma sak som jag. Hur ska konsumtionsindustrin få betalt nu när folk sitter och skriver saker på nätet dagarna i ända? Deras levebröd är ju trots allt att folk är aktiva ute i världen och gör, äter, konsumerar saker och ting. Detta beteende - ickekonsumistiskt världsförnekande bloggande - är ett direkt hot mot hela den ekonomiska sektorn, och blotta tanken på de uteblivna intäkter som dess spridning världen över innebär -

Hela länder står inför ruinens brant på grund av bloggandets framfart. Jag vill inte låta hyperbolisk, men stora delar av den ekonomiska krisen hade kunnat undvikas om folk bara slutade sitta hemma framför sina datorer och ickekonsumera hela dagarna.

Det är massförstörelse av konsumtion. Och för att inte riskera att Sverige framöver kommer att betraktas som ett hippieland en måste skämmas för i internationella kretsar, så krävs det att krafttag mot bloggandet inleds omgående. Helst redan igår - de befintliga försöken till åtgärder har hittills inte varit effektiva nog.

Make no mistake. Det är antingen morgondagens arbeten eller bloggandet. Något tredje gives icke. Välj klokt.

Flattr this

2 comments:

  1. Hushållningens ekonomi-ekologi likt ett ihålligt hus med god energiomvandling: de e frågan? Och en kan undre om det här med Kyoto å Durban är så viktigt som bloggandets tillväxt... om en så säger, med tanke på demokratisk tillväxt och speed mot det önskvärdas framtid... mer altruism och mindre varulogiksekonomi, mer decentraliserad elförsörjningsteknik/produktion, gräv där du står,så på netet och skörda i hemmet...

    ReplyDelete