Wednesday, December 7, 2011

Ju mer saker förändras...

Det finns vissa frågor vi alla ställer oss lite då och då, och det är: vad skulle vi göra om vi helt okynnes hade en massa pengar? Mer än vad vi egentligen skulle kunna göra någonting av, säg, sjutton miljoner?

Inte tillräckligt för att sätta alla former av social kontroll ur spel, men tillräckligt för att inte bara vara ett hjälpsamt tillskott i vardagen.

Beroende på vem en frågar så får en, av naturliga skäl, olika svar. Vissa vet precis vad de skulle göra, och kan efter viss uppmuntran visa upp detaljerade diagram, färgglada skisser och överbokade scheman för de aktiviteter som komma skall. Andra är mer generella i sina tankegångar, och nöjer sig med att konstatera att saker skulle bli lite lugnare ifall det skulle hända.

Och så förstås ett antal mellanlägen som lutar mer eller mindre åt endera av dessa tu.

Ett stående inslag är att det skulle innebära en radikal förändring i vardagen, i allt från att säga upp sig från ett ohemult jobb till att äntligen kunna slappna av utan att behöva oroa sig för amorteringarna. I det korta loppet är det ofrånkomligt att saker förändras - inte minst när en experimenterar med saker som tidigare varit för dyra - men över tid skulle en ny vardag infinna sig. Och en fråga en kan ställa sig redan så här på förhand är hur mycket som skulle förbli detsamma.

Jag, för min del, skulle förmodligen hitta en liten lägenhet i Berlin (någonstans i Spandau, månne), integrera mig med några lokala pirater och sedan fortsätta göra det jag gör idag. Med den stora skillnaden att det händer i Berlin, att jag inte bara lånar de böcker jag läser och att jag för en gångs skull tar tag i projektet att lära mig tyska ordentligt.

Hmm. Om det är det enda som skulle förändras, så är jag nog nöjdare med det häringa livet än jag trodde.

Det är värt en tacksamhetens tanke.

Vad skulle du göra med sjutton miljoner? Och vad skulle du fortsätta göra av det du gör idag?

Flattr this

2 comments:

 1. Jag skulle:
  - gå ner till halvtid på mitt jobb. Jag gillar jobbet, men jag vill gärna ha mer fritid.
  - köpa ett hus, inte långt från där jag bor idag. Vi har planerat att göra det inom fem år, när vi har sparat ihop tillräckligt för att kunna få ett sådant som vi vill ha
  - bygga ett ridhus på gården där min häst bor
  - ge pengar till mina syskon
  - ge pengar till LUG och några andra organisationer jag stöder

  ReplyDelete
 2. Sounds like a plan.

  Jag brukar lyssna på ett antal podcasts som varje vecka ber om donationer för att kunna göra det de gr. De skulle okynnesdrabbas av mig en smula. :)

  ReplyDelete