Sunday, December 18, 2011

Vad är internet? Inbjudan till en öppen salong

Vi använder det varje dag. Det har redan börjat bli en självklarhet, och minnet av den där tiden Före Förändringen har sakta men långsamt blivit både mer nostalgiskt och mer mystiskt. I vissa stunder framstår det som en gyllene tid, i andra bävar vi inför tanken att behöva göra saker så som de gjordes då.

Men vad är det för någonting, egentligen? Det där som vi uppfunnit, gjort till vardag och så sakteliga börjat glömma bort, likt ett par välbalanserade glasögon?

Vad är detta internet för någonting?

För att röna klarhet i detta bjuder jag härmed in dig, dina vänner och alla du känner till en öppen salong på temat. Modell större.

Tanken är som följer: att varje dag från och med den första januari 2012 gå igenom de nittiofem teser (i översättning här) som inleder the Cluetrain Manifesto. En om dagen, tills de tar slut. Och vi blivit lite klokare på den här nya vardag vi lever i.

Att tänka på saker och ting varje dag tenderar trots allt att bringa dem i ett nytt ljus, och med nittiofem teser så hinner vi tänka tillsammans varje dag i ett bra tag.

Formen är helt öppen. Du väljer själv var, hur, varför, på vilket språk och i vilket omfång du vill delta i. Om du har några frågor, och de börjar med "får jag...", så är svaret ja. Internet är en konversation, trots allt, och det vore förmätet av mig att sätta upp godtyckliga regler för det. Och om de börjar med "behöver jag...", så är svaret nej. Du behöver inga förkunskaper, inga kvalifikationer eller ens någonting annat än en egen plattform att göra saker på - må det vara en blogg, twitter eller post it-lappar i köket.

Du känner din vardag bäst, och vet vad du hinner/kan/mäktar med om dagen. Utgå därifrån.

Nu underlättas salongsdiskussioner av att vi vet var vi har varandra, så skriv gärna i kommentarerna nedan (eller, hellre, i det här öppna dokumentet) vad du gillar att kalla dig och var dina tankar på teserna kommer att återfinnas. Så att vi kan diskutera, reflektera och växa tillsammans under salongens gång.

Det hela sparkar igång om exakt två veckor. Men tjuvstarta gärna - med läsandet, skrivandet, diskuterandet och tänkandet!

Hittills har dessa skrivit in sig:
Jag (förstås)
Informationsbyrån 2.0 (där idén katalyserades)
Erik
Maloki/Maloki
Christer

(Droppa gärna in på Twitter eller på ansiktsboken också!)


Flattr this

4 comments:

 1. Skulle kunna tänka på att då och då delta i en diskutessalong då och då. Men kruxet är att jag snart fyller 80 år, och bara har 7-årig folkskola - där engelska språket inte fanns med på schemat - och teserna verkar vara skrivna med detta språk och dess metaforer.

  ReplyDelete
 2. De är också över tio år gamla, och finns i ett otal översättningar sedan dess. Så som här, eller i ett inlägg som snart kommer upp. Med ännu en översättning, denna gång av min penna.

  Låt inte folkskolan vara en begränsning i onödan. ;)

  ReplyDelete
 3. Eller, nej, läs inte den översättning jag länkade. Den är sämre än den behöver vara, och fokuserar mer på bokstaven än andemeningen.

  Läs min i stället. Och kritisera gärna de delar som är sämre än de borde vara!

  ReplyDelete
 4. http://www.access-till.blogspot.com/

  ReplyDelete