Sunday, October 16, 2011

Flattr - den korta versionen

Ibland händer det att jag följer Malokis exempel och försöker övertyga folk att börja använda Flattr. Det brukar vanligtvis inte vara helt framgångsrikt, men som alla saker en gör så lär en sig saker av att göra det.

I det här fallet att folk reagerar på de märkligaste av vis på de anspråkslösaste av förslag.

De av er som till äventyrs läst saker häromkring och undrat vad den där knappen längst ner i varje inlägg betyder (eller de du ser till höger) är för något, men aldrig riktigt kommit för att fråga, så är Flattr ett sätt att visa uppskattning. Om du läser/ser/hör/förnimmer någonting du gillar och känner att, ey, jag vill göra någonting mer än bara minnas det, så hjälper det något oerhört om det finns ett sätt att gå vidare. Så som att, säg, kunna trycka på en knapp avsedd för ändamålet.

Ni känner igen fenomenet från ansiktsbokens like-knapp. Skillnaden ligger i att Flattr blandar in pengar i sammanhanget - ungefär som en virtuell dricksfunktion.

Och det är där folk reagerar.

Den mest extrema reaktion jag fått hittills är en någon som vrålat åt mig att denne inte vill leva som gatumusikant resten av livet. Vilket i och för sig är en förståelig sak att (inte) vilja, men det är också en smula bredvid poängen. Det är som om inkluderingen av pengar i ekvationen bringar förståelsen av den ur balans.

Ty Flattr är inte ett affärskontrakt. Huruvida en använder det eller inte har ingenting med någonting annat att göra - inte ens Skatteverket bryr sig. Ändå verkar det som att det finns en binär spärr, där folk tänker att de enda alternativen är att antingen inte använda det, eller ha det som enda inkomstkälla. Antingen eller, utan vidare pardon.

De av er som till äventyrs inte har adblock igång kanske noterar att det bevisligen finns mellanlägen.

Now, det går förvisso att försörja sig genom Flattrinkomster. Som affärsstrategi betraktat är det dock aningen ineffektivt, och det är vanligtvis smidigare att utföra någon slags gig någonstans. Om målet är att tjäna pengar, och det fort, så vill du nog leta vidare.

Men om du däremot har en nätvärvaro i form av x antal tusen texter som folk läser vid de mest oväntade av tillfällen, och som på det stora hela är möjligheter för folk att känna wowkänslor - så är det dumt att inte ge dem tillfälle att ge uttryck för dem. Och det är i det ljuset en bör försöka se det hela. En liten förändring, ett litet tillskott till det en går omkring och gör ändå.

Revolutionerande? Inte särskilt. Effektivt? Indeed.

Även om skillnaden mellan de tu ibland är hårfinare än annars.

Flattr this

2 comments:

  1. Om det nu har någon betydelse, så tycker nog jag också att det känns mer som att visa uppskattning än att ge pengar, när jag trycker på en flattr-knapp. Dricks är en inte så tokig liknelse.

    ReplyDelete
  2. Finns flera bra liknelser. Och jag gillar verkligen inlägget, är du förvånad? :)

    ReplyDelete