Sunday, October 9, 2011

Ingen dör av att dela med sig

Vid det här laget gissar jag att ungefär alla sett den berömda uppskattningen av vad som kommer att hända när samkönade äktenskap tillåts. Det är inte slutet på världen som vi känner den, eller ens de delar vi inte känner till, utan det enda som händer är att - well, folk gifter sig. Naturligt nog.

Det är ett inte helt dåligt outcome, egentligen. Fråga bara vilken romantisk komedi som helst.

Jag börjar ana att vi behöver en liknande grafik för fildelning. Vad händer när folk kan kopiera saker utan att behöva legitimera sin existens för självpåtagna högre makter? Helt uppenbart kommer saker att kopieras, vilket inte borde överraska någon. Mindre uppenbart är de saker som inte inträffar - världen går inte under, kulturlivet stagnerar inte, ekonomin kollapsar inte mer än den gör ändå, och jag tror minsann att Nobelpriset i litteratur kommer att fortsätta kunna delas ut även när författarna har läsare.

Ändå framstår det ibland som att kopiering av filer på något vis kommer att innebära slutet för kulturlivet helt och hållet. Som i slutet av böcker där författaren inte orkar med sina karaktärer längre - alla dör.

Månne borde vi ringa upp Gutenberg och övertala henom att skippa tryckpressen. Kopiering av filer leder ju trots allt till de märkligaste av resultat.

Eller kanske ändå inte.

Flattr this

No comments:

Post a Comment