Sunday, October 23, 2011

Virtuell asfalt - #stuffmoderaternadid

Om det är någonting som behöver sägas om #stuffmoderaternadid så är det att det inte är ett överdrivet nytt fenomen. Taggen må vara oanvänd fram till igår eftermiddag, men fenomenet är allt annat än nytt.

Det är ju trots allt den senaste manifestationen av Anonymous,

Någonting som däremot lär vara nytt är insikten om att ha deltagit i en Anon-aktion. De flesta som skrattat åt och gjort sitt bästa för att skriva nya lustigheter om Moderaternas förmenta historiska rättrådighet gjorde det ju trots allt för att det var en god och rolig idé just där och då. Det verkade inte vara någonting vare sig politiskt eller organiserat i det hela - det var bara någonting som hände, spontant, och bortsett från ett oundvikligt fåtal som inte riktigt förstod poängen så fanns det en konsensus om att det hela var något av en kul grej.

Jag kan tillägga att vi lyckades trenda upp taggen så hårt att till och med spambotarna började okynnestagga med den. Det är något av en bedrift, vår brist på koordination, ledare, målsättning, krav och uttalad agenda till trots.

Som synes så behövs inget av dessa för att åstadkomma resultat.

Den som till äventyrs vill påstå att det hela är ett helt nytt fenomen av aldrig tidigare skådat slag, säger en hel del om sig själv utan att egentligen mena det. Liknande saker händer hela tiden, varje dag, om de märkligaste av saker. Jag har själv dokumenterat #ac4e, och Emma var vänlig nog att notera #tengil när det hände för länge sedan. Och på lite större skala sker #occupywallstreet, helt okynnes.

Med det sagt vill jag inte förringa det upplevda nyhetsvärdet, men väl sätta saken i perspektiv. Vi har lämnat den globala byn och så sakteliga börjat migrera in i den globala staden.

När Anonymous säger "expect us" så är det precis såna här saker de menar. Spontana mobiliseringar av individer i frivilligt samarbete för att uppnå någon slags effekt, utan vare sig hierarkier eller centrala samordnare. Bara för att det går, och för att det finns en känsla av gemenskap i det hela. Ni som var där kan inte förneka att den fanns där - om inte annat som en ren känsla för genre.

Om vi ska förvandla det hela till en uttalat politisk fråga - ty det är allt annat än politiskt så här långt, i all sin vardaglighet - så skulle det kunna sägas att det här ligger väldigt, väldigt, väldigt långt bort från vad regeringen har att säga i sin Digitala agenda för Sverige.

Även om det förstås vore en högst passande avslutning att kunna säga att:


Flattr this

4 comments:

 1. Du har fel, det är inte "allt annat än politiskt".

  ReplyDelete
 2. Take it to the streets, brother. ^^

  ReplyDelete
 3. Anonymous?

  Ja, och månlandingen var fakead.

  ReplyDelete
 4. Enligt synnerligen obekräftade uppgifter var det (m) som först drev förslaget om månlandningen. ;)

  ReplyDelete