Friday, October 7, 2011

En dag att minnas

Det är mycket i luften just nu.

Å ena sidan har Piratpartiet gjort ett enormt framsteg i EU-politiken, och lyckats få med sig den Gröna gruppen på sin linje när det gäller kulturdelning och upphovsrätt. Vilket innebär att det inte längre bara är parlamentariker Engström med medarbetare som utkämpar sisyfosarbetet med att bringa in lite sunt förnuft i Unionens politik. Vi må fortfarande vara i minoritet, men det är inte en lika förkrossande minoritet längre.

Det är månne för tidigt att kalla det ett epic win, men det är ett epic delmålsuppfyllande.

Å andra sidan har en person i min geografiska närhet drabbats av antipiratlagstiftningens godtyckliga vrede, där polisen gjort en razzia hos en fildelare. Vilket onekligen är en smula oroande - vem vet vem som kommer att drabbas härnäst? Någon jag känner, någon du känner, någon av mina läsare? Mina grannar, dina grannar?

Eftersom urvalet av potentiella fildelare är så enormt - två miljoner, plusminus - så är detta ett orosmoment. Lite som att det börjat inträffa ytterst lokala naturkatastrofer som bara drabbar vissa personer, utan vare sig rim, reson eller ytterligare motivering. Ibland får polisen helt enkelt för sig att det är dags att hemsöka någon, och så sker. Som en blixt från ett jordat uttag.

Det kanske ligger i världens natur att övergripande framsteg kommer samtidigt som lokala tragedier. Men det är svårt att inte känna sig åtminstone lite ambivalent just idag. Låt oss hoppas att framstegen å ena sidan leder till att vi slipper se fler å andra sidan.

Om inte annat så för barnens skull.

Flattr this

2 comments:

  1. Påpekas bör är att inte bara de två miljoner som FAKTISKT fildelar som utgör "potentiella fildelare". Det är IP-adresser som ligger till grund för misstankarna, vilket gör precis alla med en internetuppkoppling till potentiella fildelare. Har du säkrat ditt trådlösa nätverk? Har du koll på vad sonen/dottern/mannen/hustrun/barnens kompisar/brorsonen som rensar bort virus/grannpojken/grannflickan/barnpassaren/RUT-städerskan/hunden/hamstern/etc gör vid datorn? Har du säkrat datorn från intrång så att ingen annan kan nyttja den från internet?

    Man går inte ens säker även om man varit så noggrann att man tänkt på allt detta då en IP-adress är lätt att förfalska för att anta IP-adressen av någon helt annan, helt utan att behöva ha tillgång till datorn som IP-adressen tillhör. Bevisningen för att man är oskyldig kommer då fram först efter tillslag och utredning tagit vid. Om inte förr så kommer den dag man drabbas ge förståelse för värdet av oskuldspresumption inom rättsväsendet och hur lite "rent mjöl i påsen"-argumentet egentligen är värt.

    ReplyDelete
  2. 1.000 filmer är ingenting, Ett riktigt bibliotek har hundratusentals filmer. Allt immateriellt till alla är en naturrätt. Den mänskliga naturen vill kopiera, imitera, sprida och skapa i en oändligt framryckande cykel. Ingen repression i världen kan stoppa den frihetsdriften. Varken böter, skadestånd, fängelse eller ens tortyr och dödsstraff. Se på historien...

    ReplyDelete