Tuesday, October 25, 2011

Lösenord - ditt virtuella säkerhetsbälte

Lösenordssäkerhet är i ropet mer än vanligt idag, tack vare/på grund av uppståndelsen kring #sdgate. Detaljerna är lite sketchy för tillfället, men det verkar som om det finns ett underbart tillfälle att sprida några visdomsord angående lösenord på nätet.

1. Använd inte samma lösenord överallt. Det må vara smidigt, behändigt och effektivt, men tänk på att det då räcker med att någon råkar hitta lösenordet till en (1) av de platser du brukar hänga på för att de ska ga tillgång till allt du gör. Inte helt optimalt.

Om du glömmer lösenordet till någon särskild stans så brukar det inte göra så mycket - det är bara att göra en "glömt lösenordet"-restore och fortsätta som om inget.

2. Ha ett extra svårt/långt lösenord till eposten. Din mail är din nyckel till alla andra konton du har, och den som får tag på denna kan utan vidare göra en "glömt lösenordet" för att komma in överallt där du är.

Ett tips är att använda en fras som lösenord, så som "mynameislucyicomefromlondon". Det är inte bara lättare att komma ihåg än "aXC-q2-x", det är dessutom  svårare för datorer att gissa sig fram till.

3. Byt lösenord med ojämna mellanrum. Om någon kommer över ditt lösen så är det mycket möjligt att de använder det lite då och då för att kolla läget, utan att för den skull göra någonting annat än att kolla. Vilket fungerar oerhört mycket effektivare om du haft samma lösen sedan tid urminnes.

Oftare än inte försöker tjuvläsare att hålla sig väldigt gömda med sina aktiviteter, så att du inte ska märka att de finns och byta lösenord. Don't wait for them to make the first move.

4. Berätta aldrig dina lösenord för någon. Ever. Det spelar ingen roll om du älskar din pojk/flickvän tre varv runt jorden och sedan en tur/retur-resa till månen - dina lösenord är dina lösenord, och ditt digitala privatliv är ditt digitala privatliv. Lita aldrig på att någon annan än du kan hålla dina nyckelord hemliga, och om du av någon anledning absolut måste berätta för någon - byt när läget klarnar.

Var förebyggande paranoid. Det hjälper när kärleken och tilltron dör.

5. Logga alltid ut när du använt dina konton på någonting annat än dina egna maskiner. Om möjligt, sätt upp dummykonton som det inte gör någonting om någon kommer över. Var över lag försiktig med var du loggar in - om du befinner dig på en buggad maskin så ger du i praktiken bort lösenordet genom att använda det.

Om du befinner dig i det sociala med en egen bärbar maskin - logga ut där också. Annars anfaller de säckiga byxorna.

Så. Fem visdomsord som borde göra dig lite mer förebyggande paranoid. Vanligtvis så är det fenomenalt onödigt att vara det, men när det väl blir nödvändigt så är det bra att ha varit det. Ungefär som att ha ett virtuellt säkerhetsbälte - låt oss hoppas att det aldrig kommer att behövas.

Flattr this

1 comment:

  1. 6. Om du loggat in någonstans via en webbläsare på en publik dator

    Försök rensa allt data som webbläsaren kan ha lagrat som är relaterat till dig. I Firefox t.ex. väljer du Tools -> Clear Recent History, och se till att allt försvinner.

    Datat blir förvisso inte ordentligt förstört men nästa användare kan åtminstone inte bara öppna facebook och ha ditt användarnamn och lösenord redan ifyllt och bara klicka på "log in".

    ReplyDelete