Thursday, June 7, 2012

Information underload

Varje minut laddas det upp över fyrtiofem timmar videomaterial på youtube.

Varje minut tar hundratals låtar form.

Varje minut skrivs tusentals blogginlägg.

Varje minut tas hundratusentals bilder.

Varje minut utbyts miljontals tankar, idéer och åsikter.

Hur kommer det sig då att vi ständigt ser samma repriser på teve, hör samma låtar på radio, läser samma gamla texter i tidningarna, ser samma gamla standardfotografier överallt, och på det stora hela inte konfronteras med överdrivet mycket nytt om vi håller oss till vad som råkar befinna sig i gammelmedierna?

Hur kommer radiokanalerna undan med att spela samma gamla spellista dag ut och dag in? Hur kommer massmedierna - fåmedierna - undan med att år ut och år in begränsa sina utbud till de brutalt begränsade repertoarer de erbjuder sina lyssnare, tittare och läsare?

Jag förstår inte.

Flattr this

10 comments:

  1. Detta gäller väl enbart för lyssnare/tittare/läsare av gammelmedierna.

    För min del, så är det bl.a det du omnämner som gäller. :-)

    Radiokanaler, ja det finns det tusentals av på Internet, ex-vis www.shoutcast.com. Minst 100 ggr bättre, intressantare och roligare än det man kan höra på FM-radion.

    Till saken hör att majoriteten av gammelmedia kontrolleras av några få aktörer, ett oligopol. Huvudsakligen statens radio/TV, Bonniers och MTG.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det kanske låter märkligt, men det finns långt många fler som lever utan dessa informationsflöden än med. Vi som börjat ta dem för givna tar dem för givna, och ser dem inte som överdriver speciella. De som inte migrerat från TV till datorskärm, däremot, lever i en långt fattigare informationsmiljö än de egentligen behöver.

      Information underload, så att säga. ;)

      Delete
  2. Det kanske har med att göra att det finns så mycket, att man måste välja? Jag har börjat uppskatta både teve och radio (det är typ det enda jag ser på och lyssnar på hemma) på senare år just för att man slipper momentet att välja. Att komma hem efter en hård dag och bara få lägga sig i soffan och inte BEHÖVA ta nåt beslut, vad ska jag se? Är det här bra? osv. Det är ovärderligt skönt ju. bara för att man vill ha nån musik i bakgrunden när man lagar mat eller städar betyder inte att man LYSSNAR och om man ändå inte ska lyssna särskilt aktivt så är det jäkligt skönt att behöva lägga huvudbry och tid på att välja. tycker nu när man kan välja helt fritt vad man vill lyssna på och inte bara har radio och MTV till hands så blir det så mycket större press att välja rätt, välja nåt bra, ve den som väljer att lyssna på nåt DÅLIGT liksom. dagens utbud av musik, teveserier etc är helt fantastiskt men ibland så... bryr man sig faktiskt inte? Och man laddar ju kanppast ned nåt bara för att ligga och slökolla på i ca tio min innan du ändå somnar. Kan absolut se poängen med teve/radio, har alltid radion på när jag är i köket och skulle aldrig i livet lägga dyrbar tid på att stå och välja låtar på Spotify till det, även om det betyder att jag kanske måste stå ut med en eller annan dålig låt emellanåt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag brukar titta på castade Starcaft-matcher innan jag somnar. Det finns hur många som helst, och det kommer ständigt nya, så en behöver inte välja.

      Tack Youtube.

      Dock. Väljandet som moment är vanligtvis mindre ansträngande än det ser ut. I Spotify är det något av en plåga, eftersom en inte får någon som helst hjälp av interfacet; antingen känner en till artisten och kan söka efter den, eller så kommer en aldrig att komma på tanken att söka efter denne. I andra sammanhang - exempelvis på en torrentsida - så händer det titt som tätt att en får upp de mest udda artister, och kan okynneslyssna på dem utan att för den skull ha valt dem. En snubblar snarare än väljer.

      Impulslyssnande.

      Det gäller bara att komma bort från väljandet och börja snubbla över saker. Det finns trots allt en hel del att snubbla över.

      Delete
  3. isa: Men "du" har ju en favoritlåtsplaylist i spotify. Det är ju den du drar igång även när du städar/lagar mat. "Du" har ju vid ett tillfälle bestämt dig för att dra ned alla säsonger av Stargate Atlantis. Det är ju nästa avsnitt i den serien du drar igång efter jobbet eller när du ska somna. Alternativt så vet du ju att du vill se den senaste TED. Eller hört om en ny film eller webb-/tv-serie. Inte mycket svårare än att sätta på tvn. Men visst, en liten tröskel är det väl, men när du väl tagit dig över den så finns den inte längre.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inlärningskurvans vinkel är vid. Ibland för vid.

      Delete
  4. Grunden till att är så här är människors inre osäkerhet. Man litar inte på sitt eget omdöme och sin egen smak. Man tyr sig därför till det som är tryggt. Det som massor av andra människor ser och lyssnar på. Det som valts ut av journalister och kritiker. Det kan man tycka är bra utan att skämma ut sig och det kan man därför lära sig att tycka om.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det finns i och för sig fortfarande en plats för folk som gör urval. Musik och dylikt är trots allt arkiverad historia, och precis som med historien så finns det ett behov av muséer och utställningar och dylikt för att introducera människor för saker och ting.

      Att saker finns är trots allt ingen garant för att en kommer på tanken att leta upp dem, trots allt.

      Delete
  5. Morr: men att göra en sån lista tar tid, tid du aldrig får igen. Handlar då om prioriteringar, vill du hellre lägga en halvtimme (eller vad det nu ta, har aldrig haft Spotify) på att göra en låtlista du ska använda när du inte ens kommer lägga märke till vad som spelas eller lägga den på att umgås med dina nära och kära? Och hur kul är det att lyssna på samma lista om och om igen (även om det finns mycket bra musik i världen), vill man inte ha överraskningsmomentet "åååhhh nu kommer denna låten! Kommer du ihåg den!?"och bli nostalgisk. Och man laddar väl inte heller ner saker för att slökolla på? Vilket slöseri med tid, el, data etc! när man bara kan slå igång teven? Om jag vill följa en serie så laddar jag ner den och kollar aktivt, orka lägga tid på att ta ned saker för att somna till eller bara sitta och slappna till.
    Jacob: jag tror du underskattar folk, jag tror helt enkelt majoriteten inte BRYR SIG. Jag kollar rätt mycket på teve, kanske i genomsnitt 5 h i veckan, och jag bryr mig ca... 0 minuter? av den tiden om vad det är jag ser. och så är det nog för dom flesta... Tror tyvärr också det är mer pengar än kritiker osv som styr vad som ska spelas och visas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musik, tittande och läsande är tid. Sker i tid, på tid, under tid - är resultat av tid. Vissa kallar det till och med ett slöseri med tid.

      Tid är allt vi har.

      När jag är hemma har jag en enorm spellista som i all enkelhet innehåller allt jag råkar ha på hårddisken för tillfället. När jag är för slö för att välja något trycker jag på slump tills någonting mysigt dyker upp; när jag inte är det så har jag ett antal spellistor att råka snubbla in på. De flesta ordnade efter genre.

      Ett av mina favoritögonblick är när jag återupptäcker någonting som legat och lurat sedan tid urminnes, men som jag av överflödsanledningar inte lyssnat på på länge. När en har tillräckligt mycket för att lyssna i någon vecka eller tre utan att lyssna på samma låt två gånger händer det rätt ofta.

      Nya tider, goda tider.

      Delete