Wednesday, June 20, 2012

Vem behöver Assange?

Jag noterar att Assange är ett samtalsämne igen, och att landet Ecuador förmodligen har fått fler googlingar nu än på mycket länge.

I ärlighetens namn så har jag extremt svårt att mobilisera någon som helst intresse för fallet Assange - dels för de stundtals brutalt rabiata fanbois som gett sig den på att dominera alla eventuella diskussioner på temat. Men än mer för att Assange inte är överdrivet viktig, hur en än vrider och vänder på saken.

Ty vad är det som förändrats de senaste åren? Det är inte så att hela den samhälleliga förändring som genomsyrat relationen mellan stat och medborgare tagit sig uttryck enbart och endast i personen Assange. Den stora förändringen ligger snarare i att vilken person som helst kan läcka obekväma men viktiga uppgifter till den allmänhet som förtjänar att veta, och att det inte längre krävs specialiserade nätverk av kontakter för att få ut information om oegentligheter.

Det krävs inga specialkunskaper eller superkrafter för att sprida information. Vilket är en förändring som heter duga.

Vad Assange representerar är inte ett unikum, ett undantagstillstånd som aldrig kan upprepas om hen råkar falla åt sidan. Snarare är det så att hen genom fenomenal mediedramaturgi lyckats framställa sin alldeles internetvardagliga vanlighet som ett specialfall, och än mer lyckats få folk att tro att nyckeln till politisk förändring har något med henom att göra.

Grejen är förstås att politisk och social förändring sällan beror på vad en person gör och inte gör, utan allt som oftast är ett resultat av vad ett stort antal personer gör parallellt med varandra. Och i ljuset av detta -

Tja.

Varför bry sig om Assange, när det finns konkret politisk och social förändring att åstadkomma på närmare håll?

Flattr this

1 comment:

  1. Håller med - Assange's privatliv är fullkomligt ointressant i frågan kring allt som har med Wikileaks å göra.

    Sorgligt nog är det lättare för tidningarna att skriva om cirkusen kring Assange snarare än cirkusen kring Bradley Manning som flera framstående amerikanska politiker vill ha avrättad efter att han släppte hemliga dokument som avslöjade Amerikanska (och många andra regeringars) hemligheter och lögner mot folket.

    ReplyDelete