Tuesday, June 8, 2010

Hjälp! Min tonåring har gått med i Ung Pirat!

Det finns ett antal saker en förälder är rädd för att deras lite större barn ska drabbas av. Olyckor, katastrofer och farliga människor är de största av dessa farhågor. Men det finns även mindre omedelbara saker som kan drabba ens ungdom - att de får dåliga betyg i skolan, att de sitter för mycket framför datorn, att de inte engagerar sig i sin framtid, att de går med i någon slags radikal eller autonom vänsterrörelse som förnekar kapitalismen - ni vet. Vardagsoroligheter.

Det är bara naturligt att oroa sig över sin ungdom. Det hör till. Men en sak en inte behöver känna oro inför är nyheten att ens ungdom gått med i Ung Pirat.

En av de största vardagsoroligheterna en förälder har är att ungdomen ska hamna i fel sällskap. Människor blir i väldigt hög grad som de personer de umgås med, och detta gäller särskilt mycket i ungdomens ljuva och svåra år. Nu är förstås alla människor fria varelser, men vår omgivning påverkar oss ändå väldigt mycket mer än vi tror - och de människor som över tid bildar vår vardag än mer. Ett exempel på detta är förstås humör - om vi träffar någon som är på glatt humör så blir vi lite gladare, och om vi träffar någon som är arg så blir vårt humör genast lite argare än vi var innan.

Detta hör samman med Ung Pirat i och med att Piratpartiet sysslar med vad många tycker är väldigt luddiga frågor - reformerad upphovsrätt, stärkt medborgarrätt, garanterad personlig integritet . Det kanske inte är lika omedelbart och konkret som många av de andra partiernas kärnfrågor, men det går inte att komma ifrån att det är frågor som kräver att en sätter sig in i saker och ting för att kunna förstå dem. För att kunna förstå varför upphovsrätten måste reformeras så måste en sätta sig in i den fungerar i dagsläget, och för att göra det måste en lära sig en hel del juridik. För att kunna förstå vad medborgarrätt är så måste en först förstå vad en medborgare och vad en rättighet är, och för att riktigt få grepp om detta så krävs det en hel del läsande om statskunskap och politik. För att kunna förstå vad personlig integritet är så måste en förstå vad människovärde är, och för detta krävs det en hel del både emotionell och intellektuell mognad.

Med andra ord så krävs det en hel del personligt utvecklande för att bli riktigt involverad i piratrörelsen - och den kommer naturligt av att vara involverad i densamma. Och det bästa med denna är att den är användbar även utanför det politiska. Med den översikt över juridik, politik och samhällskunskap som följer av att vara aktiv medlem i Ung Pirat så följer även att din ungdom står långt bättre rustad att möta arbetsmarknaden än andra. Utöver den grundutbildning som skolan förser alla medborgare med, så får den unge piraten en synnerligen konkret bildning i hur dagens samhälle ser ut rent juridiskt, hur organisationer fungerar och hur effektivt beslutsfattande går till. Kort sagt - den sortens kompetens som varje arbetsplats i landet närmast skriker efter.

Den största vardagsoron som en förälder har är att det inte ska gå bra för ens barn. Ung Pirat kan kanske inte garantera att framtiden blir ljus - om framtiden vore säkrad skulle vi inte behövas, trots allt - men vi kan garantera en plats i vardagen dit både ungdomar och vuxna kan vända sig för att diskutera politik, filosofi, juridik och framtidstro. Vi kanske inte kan garantera framtida framgång, men vi kan garantera att vi kommer att göra allt i nuet för att få framtiden att bli så mycket bättre - redan nu.

Som styrelseledamot i Ung Pirat Örebro (och som snart blivande kandidat i pedagogik) är det min uppgift, förhoppning och ambition att ta varje möjlighet att göra livet bättre för både föräldrar och ungdomar. Varje gång en ung person dyker upp och frågar vad hen kan göra för partiet så frågar jag mig själv - hur kan jag aktivera den här personen på ett sådant sätt att det hen gör får ett positivt resultat vare sig Piratpartiet kommer in i riksdagen i nästa val eller inte?

Du kanske tycker att våra frågor är lite småluddiga. Det är okej. Men om din ungdom engagerar sig i dem så är det vår uppgift och förhoppning om att rikta detta engagemang på ett sådant sätt att det leder till positiva konsekvenser för henom redan nu. Främst då genom att utgöra ett inslag i hens vardag där det är naturligt att få utlopp i sina funderingar kring rättvisa, kultur, ideologi och andra spörsmål som hör ungdomen till.

Så var inte orolig ifall din ungdom blivit pirat. Se det i stället så här - av alla de grupperingar som hen kunde välja att gå med i så valde hen ett politiskt ungdomsförbund som har inomparlamentarisk juridisk aktivism som målsättning. Av alla personer hen kunde välja att omge sig med så valde hen högutbildade, engagerade och optimistiska personligheter -

Om vi i ljuset av detta sätter ungdomens bästa för ögonen - spelar det i all ärlighet då någon roll om våra frågor ibland kan tyckas lite luddiga? Egentligen?

Flattr this

11 comments:

 1. Jasså? Annars hörde jag något rykte om att man hittat genen som gör att man utvecklar piratåsikter.

  Fast det kanske går att bota? Enligt Alf Svensson kanske denna demoniska manifestation ska avhjälpas med förbön...

  ;-D

  ReplyDelete
 2. Om bön kunde fixa saker så hade många av världens problem varit fixade redan vid bergspredikan. ;)

  ReplyDelete
 3. Det bästa som kan hända är att ditt barn blir med i Ung Pirat.

  ReplyDelete
 4. Jag har glädjen att samarbeta med Ung Pirat Göteborg, och maken till snälla, glada, positiva människor som verkligen gör saker får man leta efter. Jättebra förebilder för vilken tonåring som helst.

  ReplyDelete
 5. Som tonårsförälder blir jag en smula rörd av din klokskap.

  ReplyDelete
 6. Stanton Spengler08 June, 2010 11:12

  Jag själv kan inte se problemet med att din tonåring gått med i Ung Pirat.

  Att man redan som ung sätter värde på personlig integritet, att rätt personer får betalt för sina verk samtidigt som distributörerna ser till att följa marknadens behov utan att tvinga marknaden att efterfölja gamla affärsmodeller.

  Jag ser inget fel i detta alls utan tycker din tonåring har gjort ett bra val även om jag själv inte stödjer piratpartiet fullt ut.

  ReplyDelete
 7. Tack för kommentarerna, allihop.

  De värmer. <3

  ReplyDelete
 8. Jag är skälv ungdom och vet precis hur unga pirater resonerar. Det är självupptagna finniga små egoister som bara vill kunna skylla på något intellektuellt för att kunna ladda ned gratis spel.

  ReplyDelete
 9. Jag har alltid anat att det är ett universellt mänskligt tillstånd att försöka rationalisera sina känslor med hjälp av till synes rationella argument. Antyder du att även fildelare är människor, månne?

  ReplyDelete
 10. Bra rubrik, den väcker uppmärksamhet. Du har bra poänger i artikeln som jag inte tidgare har tänkt på.

  ReplyDelete
 11. Så jävla bra inlägg. :)

  ReplyDelete