Thursday, June 10, 2010

Den store pedagogen Beatrice Ask

Om Beatrice Ask har pedagogiska ambitioner så kan hen nu mer eller mindre anse dessa vara uppfyllda - i alla fall när det gäller ämnen som allmän juridik och grundläggande rättsfilosofi. Genom att konsekvent vara sig själv har hen nämligen framkallat en så massivt lärorik respons att det numera knappt finns någon nätansluten tonåring som inte vet vad oskuldspresumtion, rättvis prövning, lagstyre och rättssäkerhet betyder. Som pedagog är hen med andra ord selektivt trippelplusbra.

Problemet är förstås att hen till yrket inte är pedagog, utan justitieminister. Ni vet. Det högsta hönset när det gäller fungerande, rättvis och opartisk tillämpning av gällande och framtida lagstiftning. Och det hela blir inte riktigt bättre av att hens pedagogiska metod tycks vara "se hur jag gör och se sedan till att aktivt försöka göra totalt tvärt om närhelst det är möjligt". Detta då eftersom hen inte informerat alla om att det är detta hen försöker göra, och på så vis tar den synnerligen reella risken att folk som inte riktigt hänger med faktiskt tar det hen säger på allvar.

När justitieministern talar juridik så lyssnar folk. Det hör liksom till yrkesbeskrivningen.

Likväl. Vi kanske borde överväga att förflytta den gode Ask en smula, så att hens eventuella pedagogiska ambitioner kan få fritt utlopp. Det råder ju trots allt något av en lärarbrist inom skolväsendet, och i dessa kristider så behövs all pedagogisk entusiasm och ambition skolan kan få tag på.

Dessutom är nu en väldigt bra tid att migrera till skolväsendets förtrollade värld. Det är nämligen sommarlov, och vår gode Ask kommer då att ha flera månader på sig att förbereda höstterminens kunskapsmässiga äventyr. En tid som kan användas både för optimistisk framtida planering och välförtjänt nutida rekreering.

Jag tycker synd om den stora pedagogen Ask. Hen vill så väl och försöker undervisa så kreativt. Det är synd att så många misstar hens undervisning som ett reellt utövande av justitieministerämbetet.

Förhoppningsvis blir det här den sista gången ett sådant missförstånd inträffar. Förhoppningsvis.

Flattr this

5 comments:

 1. "hen" ska vara hon och "hens" ska vara hennes.

  ReplyDelete
 2. "Hen" är inget vackert ord. För det första är det inte könsneutralt historiskt sett. Som tvåspråkig läser jag dessutom ut det som "höna" varje gång. Kanske korrekt i det här fallet, men likafullt inte vackert. Det skulle vara vettigare att använda det verkligt könsneutrala "hin".

  ReplyDelete
 3. Jag vill inte vara elak, men ni är circa 750 inlägg för sena med att komma med den invändningen.

  Någonting mer? ;)

  ReplyDelete
 4. "Vi kanske borde överväga att förflytta den gode Ask en smula"...?

  Sedan låter det som om du antyder att Bettan borde jobba inom skolan?

  *ryser*

  Ugh...

  ReplyDelete
 5. Hen var ju trots allt skolminister för ett tag sedan. Att resultatet på utbildningsområdet var bättre som justitieminister är sort of inte helt smickrande, men ändå. ;)

  ReplyDelete