Friday, June 25, 2010

Mysargument

Nyheter24 skrev ett reportage om argumentation, och då om udda argumentation till på köpet. De lyckades hitta en av våra paddor och gjorde en nyhet på den. Vilket antyder att det antingen är mer nyhetstorka än vanligt (vuvuzerlorna till trots), eller på att vi gått och blivit intressanta igen. Jag föredrar då den senare tolkningen, smått partisk som jag är.

Likväl. Paddan (piratepad -> padda) är ett arbetsdokument/kladdpapper med rubriken "Udda argument för att rösta PP till riksdagen", vilket antyder att den innehåller udda argument som kan användas för att motivera någon att rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet i höst. Eller bara udda argument rent generellt. Det hela är egentligen ingenting annat än en samling möjliga men förmodligen olämpliga svar på frågan "varför ska en rösta på pp?".

Som retoriker tycker jag att både uppmärksamheten (tack Nyheter24) och argumenten är störtroliga. Efter att ha läst på massor om retoriska situationer och entymem och effektiv argumentationsbildning för olika situationer och annat torrt så är det stor humor att applicera samma kunskaper på mindre seriösa sammanhang, bara för att se hur det går.

De gamla grekerna brukade försöka sig på att hålla hyllningstal till så obskyra och till synes ohyllbara föremål som möjligt i vardagen - tänk i termer av dörrkarmar, grus, soffkuddar och andra till synes inte helt uppseendeväckande föremål - och vi pirater fortsätter samma retoriska tradition genom att starta en padda med tusen argument på temat "udda argument". Hur långt ut på en gren kan en gå innan den metaforiska argumentationstråden brister? Och hur kul kommer vi att kunna ha innan vi storknar av skratt?

Nu skulle en kunna tänka sig att vi rasar över att Nyheter24 letar upp våra kladdpaddor, men det är inte riktigt så vi gör saker. I stället ser vi det hela med humor, värme och - indeed - en hel del udda argumentation kring det hela. Så där som vi gör när vi ser saker vi gillar.

Ibland blir jag nästan lite förälskad i det här partiet. Ibland.

Och på tal om glada saker - glad midsommar, allesammans!

4 comments:

 1. Precis sånt man vill läsa när man kopplar upp sig från midsommarfirandet.

  Mvh

  /J-O

  ReplyDelete
 2. Det där med grekernas övningar lät lite kul... Man kanske skulle försöka sig på ett hyllningstal till APB, bara för att se hur det går?

  ReplyDelete
 3. APB borde vara rätt lätt, eftersom de ugör ett hinder som gör oss starkare medan vi överkommer det. Huvudvärk, däremot! :D

  ReplyDelete
 4. Jag skulle nog börja med att tacka huvudvärken för att den påminner mig om gårdagens nöjen, och samtidigt manar till eftertanke...

  ReplyDelete