Det här är en fortsättning på del ett, men kan läsas som ett fristående inlägg.
Jag såg nyss det sista avsnittet av Battlestar Galactica. Jag har ingen teve, så jag kan inte säga att det gick på kanal x eller y. Jag ska inte avslöja för mycket om hur det slutade, men jag kan säga så mycket att det ägde min själ och lade tusen pusselbitar på plats.
I ett ögonblick av stilla nyfikenhet fick jag för mig att undra när detta sista avsnitt ska komma att sändas till televisionerade mottagare här i Svea Rike. Jag vet att serien som sådan går på någon kanal någonstans, men inte vid vilken tid det går eller i vilken säsong som går. Gissningsvis lär det ta ett tag, dock - tevebolagen är inte direkt kända för sin förmåga att vara snabba i sina visningar, om det jag hör från mina Lost-beroende vänners håll är något att gå efter.
Under den tiden avsnittet laddades hem - i hela sin totala storlek på 2.18 gb - funderade jag samtidigt på det här med televisionen som sådan. En teveapparat - när den väl är inköpt och inkopplad och på plats - erbjuder ju, trots allt, när allt är sagt och gjort, ingenting annat än gratis tillgång på kulturprodukter. Om jag hade en teve skulle jag därför kunna ta till mig saker gratis, utan att betala för dem. Med den enda skillnaden gentemot att ladda hem programmet i fråga att jag inte blir stämplad som internationell terrorist och i behov av konstant digital övervakning, då. Skillnaden mellan att ladda hem ett program och att titta på det på teven är i det närmaste noll - i inget fall betalar jag ett rött öre till producenten genom mitt tittande. Ändå är den ena formen vardaglig, och den andra formen i par med grov förberedelse till terrordåd på miljonskala.
Varför?
Om jag (i min brist på teveapparat) skulle få för mig att ladda hem ett avsnitt av the Simpsons, och sedan titta på det samtidigt som just det avsnittet sänds i någon av våra lokala kanaler - vad är då skillnaden mellan att jag har tittat på det från hårddisken gentemot från sändningscentralen? Det är fortfarande samma avsnitt, och jag ger exakt lika mycket till producenten för att titta på bägge. Ändå denna skillnad i hur de båda formerna av tittande betraktas.
Varför?
Å ena sidan gratis, å andra sidan gratis. Å ena sidan en god och laglydig medborgare, å andra sidan en förhärdad brottsling utan mänskliga rättigheter.
Varför?
Om jag vore konspiratoriskt lagd så skulle jag säga att det beror på att De Mäktiga vill hålla kvar befolkningen i sitt televisionsberoende, och därför bestraffar alla former av avvikelse från det Rätta Beteendet med alla till buds stående medel. Att det är ett hot mot De Mäktigas så väl implementerade hjärntvätt att vissa individer tar till sig annan information via andra kanaler än de hjärntvättandes. Att det finns någon slags Mastermind bakom det hela, som har ett väl genomtänkt motiv i alla handlingar och manövreringar och som vet precis vad den gör.
Nu tror jag förstås inte på sådana saker. Det skulle krävas en intelligens långt bortom våra makthavares (oavsett vad vi råkar tycka om dem) för att koordinera någonting sådant. I stället tror jag att det, tvärtom, är en fråga om inkompetens och oförståelse. Anledningen till att tevetittande och tevetittande behandlas så radikalt olika är inte att ett illasinnat sällskap i enlighet med Planen går vidare med nästa steg mot världsherravälde, utan på att människorna i maktposition helt enkelt inte har den blekaste aning om vad de gör. De tror (förhoppningsvis) att de gör någonting bra och konstruktivt, men vad de gör är ytterst kontraproduktivt.
Genom FRA tror de sig bekämpa terrorism. Samtidigt börjar de behandla dig, dina grannar och dina vänner som just terrorister, vars samtliga aktiviteter ska övervakas konstant. Genom IPRED tror de sig bekämpa fildelning på internet. Samtidigt förvandlas hela svenska folket till brottslingar, i och med det inte går att vara oskyldig under dess bestämmelser. Genom datalagringsdirektivet tror de sig bringa in en era av kontrollerad fred. Samtidigt blir varenda medborgare i samma fredsregim en potentiell terrorist, och ska därför per automatik behandlas som sådana, med allt vad det innebär av indragna mänskliga rättigheter och liknande.
Varför?
Inkompetens. Och oförståelse.
Mot dessa två saker kämpar själva gudarna. Förgäves.
Vi pirater är inga gudar. Vi är vanliga människor, som insett att det här med internet är här för att stanna, och att det är en övervägande bra sak. Vi har också insett att det inte är värt det att förvandla samhället till en totalitär polisstat i ett missriktat försök att förhindra att folk tittar på teve. Vilket våra nuvarande makthavare är i full gång att göra, i detta nu. Vare sig de vill det eller inte. Vare sig de vet om det eller inte.
Det är EU-val om två månader. Det är riksdagsval nästa år. Rösta på någon som inte anser att du är en terrorist. Rösta på Piratpartiet.
Rekommenderade texter och videos
-
Läs mina senaste texter i *Bulletin*:
*• Vad ska man rösta på (när alla tycker likadant)? »*
*• Frihet är olikhet, likhet är ofrihet »*
Och på Femtejuli...
7 hours ago
tänk om dom tog sina TV-pengar och utvecklade en _bra_ reklam(?)finansierad gratisnedladdningssajt...
ReplyDeletebtw, *uppdaterar bloggroll* ;)
ReplyDeleteSkillnaden du talade om i början är denna:
ReplyDelete*Om du kollar på Simpsons på trean har trean köpt in programmet. Pengarna trean köpt in programmet med är reklamdito. Reklempengarna skulle inte finnas om du inte kollade på trean (och därmed såg reklamen). Alltså får producenten pengar när du kollar på trean (om än väldigt lite; produktionsbolaget lär få det mesta), men inte när du laddar ned. Men ettan och tvåan då? Jo, då är det betalt med tv-licensen, som kommer från dig, till - åtminstone en liten del - producenten.
calandrella: om jag skulle få för mig att betala tv-licens får jag alltså ladda ned allt som visats på svt, någonsin? Eller åtminstone sen jag föddes. Jag har ju betalat för det. Får jag ladda ned filmen om jag först tittar på den på 3:an (och som brukligt går därifrån/byter kanal när det är reklam)?
ReplyDeleteCalandrella: Men trean har köpt in programmet oavsett om jag ser det via teve eller via hårddisk. De pengar som eventuellt går till producenten har redan gått dit, och mina tittarvanor gör varken till eller från. Den exakta summan är ett resultat av den överenskommelse tevekanalen lyckas få till med rättighetsinnehavarna, inte av hur många tittare som tittar in. Att trean tjänar mer eller mindre på reklamintäkter är - utan omsvep - deras problem.
ReplyDeletePoängen här är dock inte att hacka på televisionen (även om det förstås alltid är kul att göra det), utan att påvisa att antifildelningsarbetet vilar på en absurd premiss, och nu har nått närmast dadaistiska konsekvenser. Särskilt med IPRED, där ett beteende som varit vardag i ett halvt århundrade - att titta på program gratis - bestraffas värre än våldtäkt och grov misshandel. Men allt det där vet du redan. ;)
Andreas: Yay! Jag är nu med på en (1) bloggroll där ute i världen! Woot!