Sunday, June 5, 2011

Kvinnor kan inte använda datorer

Det sägs ibland att den som försöker sig på att föra ihop feminism och pirater får leva med att resultatet blir omedelbart, explosivt och fullt av ömsesidigt oförstånd. Och, än mer, att den ömsesidiga oförståelsen från bägge håll är så enorm att en även får leva med att just ha blivit ovän med bäggedera. Samtidigt.

Vilket förstås är ungefär lika korkat som rubriken ovan.

Tanken om att feminism och pirathumanism är två separata och oförenliga sfärer är dock lite för utbredd för att dess grad av korkadhet ska vara en faktor. Om korkade idéer skulle självdö bara för att de råkade bli motbevisade av teori, praktik och allt däremellan så skulle världen vara en väldigt annorlunda plats, trots allt.

Det finns ett otal vanföreställningar av liknande dignitet där ute i världen. De flesta härstammar från att deras bärare akut misslyckas med att använda fantasin - vilket inte är helt snällt att säga, men det får onekligen fart på folk.

Många gånger nöjer sig människor med att bli bekanta med saker och idéer. Att bli bekant med någonting är inte detsamma som att bli kunnig om detsamma, utan snarare att lära sig precis så mycket att en kommer undan med att inte behöva tänka mer på saken. Över huvud taget. Vilket är långt vanligare än en tror.

Alla sverigedemokrater är rasister. Ytterligare information överflödig.

Botemedlet mot sådana tankegångar är förstås att titta närmare på dem. För att ge sig själv lite extra motivering att komma igång med denna närmare titt, så hjälper det att använda sina grammatiska superkrafter för att formulera en mening som placerar de där bekanta sakerna i obekanta sammanhang. Det tvingar en att börja gräva i sina minneslaget efter vad det där bekanta egentligen är, och medan en vädrar ut de där mindre använda delarna av begreppsförrådet så inser en rätt snart att det är omotiverat fullt av spindelväv.

Efter några omgångar börjar en misstänka att det där tänkandet som pågår egentligen händer mer av gammal vana än av någonting annat, och att en egentligen vet långt mindre än en tror.

Och att en förmodligen gått omkring och sagt saker i stil med att kvinnor inte kan använda datorer.

Det är svårt att inte känna sig i behov av lite ödmjukhet, onekligen.

Flattr this

1 comment: