Thursday, June 23, 2011

Fulguide till peak oil

En fulguide är en text som inte gör anspråk på att vara särskilt exakt, men som ändå ger en gist av vad någonting handlar om. De börjar alltid med att förklara vad en fulguide är, och utgör en fenomenal ursäkt för att skriva saker en inte skulle skriva annars. Försök gärna där hemma.

Om du beger dig ut i den befolkade vildmark som är internet så kommer du inom kort stöta på begreppet Peak Oil. Och, strax därefter, det heta flame war som tenderar att följa, där bägge sidor gör sitt bästa för att göra sig ömsesidigt hatade av varandra. Med stor vigör.

Själva idén är inte den svåraste av idéer. Den tar in början i tanken om tillgång och efterfrågan - ju mer av någonting det finns i relation till hur mycket folk vill ha detta, desto billigare blir det. Om det bara är att sträcka ut handen genom fönstret och greppa tag i den så faller priset till någonting nära noll. Om det däremot krävs ett ohemult enormt arbete för att få tillgång på någonting, så blir priset därefter. Och ju fler som vill ha detta något, desto högre pris kan säljaren ta ut för detta.

Inga konstigheter, med andra ord. Ekonomi 101, lektion 1A.

Den stora idén är att tillgången på olja har nått sitt maxtak. Den har inte tagit slut, men det går inte att öka produktionen, och den produktion som fortgår blir dyrare när allt avlägsnare källor tappas upp. Det som inte nått sitt maxtak är däremot efterfrågan, som fortsätter att öka som om inget.

Tillgång vs efterfrågan, som ni ser. Och stagnerande tillgång gånger stigande efterfrågan är detsamma som höjda priser.

Okay. Höjda bensinpriser, vad är så farligt med det?

Grejen här är att det inte handlar om bensin, utan om olja. Och olja används till närmast bokstavligen allt i det moderna samhället (plast är gjort av olja, exempelvis), så när priset på olja går upp så går priset på allt upp. Med betoning på allt. Eventuellt blir allt så pass mycket dyrare att den livsstil vi tar för given idag blir ekonomiskt ohållbar. Och att det därför är nödvändigt med förändring - helst redan nu, medan tid finns.

Och det är där den stora biffen ligger. Förändringen.

Vissa förespråkar radikala förändringar, omgående, för att kunna möta framtidens utmaningar innan de blir katastrofer. Andra förespråkar business as usual, och att saker och ting kommer att lösa sig själva på teknologisk väg om vi bara fortsätter gå till jobbet utan att få panik i onödan. Dessa tu kommer inte helt överens med varandra, av naturliga skäl.

Och nu vet ni varför.

Flattr this

1 comment:

  1. Mårten Fjällström26 June, 2011 11:26

    Jag skrev ihop en förklaring baserad på en viss genre av dataspel för några år sedan.

    Här var den visst: https://forum.piratpartiet.se/showthread.php?p=86481&postcount=19

    ReplyDelete