Wednesday, June 8, 2011

Ta säkerheten med storm

Ni kanske eller kanske inte märkte det, men det var Storm igår. Enligt min lokala tidning slog blixten ner åtta tusen gånger. Stormerandet orsakade strömavbrott (bland annat tvärs över gatan, lokalt nog) och än mer ett generellt avbrott i vardagen. Ett litet undantagstillstånd, med andra ord.

Eftersom jag växte upp på landet så kickade ett par gamla rutiner in. Dra ur sladdar, häll upp vatten i reserv och gå på toa medan saker fungerar. Inget fancy, men tillräckligt för att lugna nerverna tillräckligt för att kunna gå ut för att titta på spektaklet utan att behöva oroa sig.

Det var inte över 9000, men nära nog.

Medan det pågick så kom jag att fundera på det här med att förbereda sig på katastrofer, olyckor och andra undantagstillstånd. Mer än en gång insåg jag att jag tänkt på det förr, och att den generella principen är att göra saker som är nyttiga även när olyckan inte är framme,

Det är inte bara naturkrafter som orsakar olyckor. Människor är också rätt bra på sådant, och om vi tittar på ett par specifika sätt som dessa eventualiteter förbereds inför så kan vi ganska omedelbart se att principen om garanterad nyttighet inte riktigt blivit norm än.

Ett första exempel på detta är förstås det som med viss ironi kallas "flygsäkerhet". Hela spektaklet medför marginella förbättringar när det gäller säkerhet - om någon verkligen, verkligen, verkligen vill flyga in i någonting så är det långt mycket lättare att bara köpa ett plan och utgå därifrån. De medför dock ytterst påtagliga försämringar för resenärerna.

Vilket är ett dåligt sätt att förbereda sig för en dag som kanske aldrig kommer.

Ett andra exempel är alla dessa hinder som syftar till att förhindra piratkopiering. Vi kan, på det stora hela, säga att de misslyckas mer än lovligt. Emma skrev tidigare idag om användarovänliga produkter (vilket genererade ett spegelbildsinlägg), Vardagen blir en pina för de som applicerar laglydighet, och en ännu större pina för företagen som betalar multum för att göra vardagen till en pina helt i onödan.

Now, jag säger inte att det inte behövs säkerhetstänkande. När stormen väl är igång är det bra att ha en plan för den omedelbara framtiden. Men större delen av livet sker trots allt i någonting annat än ett undantagstillstånd, och det är fenomenalt onödigt att göra detta svårare än det behöver vara. Och, ironiskt nog, osäkrare.

Det bästa sättet att förbereda sig för katastrofen är att göra saker som kommer att vara alla till gagn även när den inte inträffar.

Flattr this

No comments:

Post a Comment