Wednesday, June 29, 2011

Det otänkbaras politik

Terence McKenna var förtjust i att säga att det enda som skiljer droger från datorer är att de senare är för stora för att äta. Under sina senare dagar även med tillägget att våra bästa ingenjörer arbetar närmast dygnet runt för att avlägsna den skillnaden.

Det är såna där sentenser som fastnar, onekligen.

För tid sedan fick jag för mig att det var sommar, och att jag därmed hade någon slags anledning att spela den senaste utgåvan av the Sims. Vilket också hände. Non stop. I ett dygn. Plus.

Det är ett tecken. Dels på att de lyckats skapa någonting som går att leva sig in i, vilket är ett trippelplusbra betyg när det gäller kategorin elektroniska spel. Men också på att det är dags att sträcka sig efter sin digitala revolver och förbereda sig mentalt för att trycka på avinstallationsavtryckaren.

Som sagt, den enda skillnaden är att den ena är för stor för att äta.

Now, jag anar i skrivande stund något av en skepsis mot det ovan skrivna. Att jämföra the Sims med droger - otänkbart! Vilken fantasiplanet kommer jag från den här gången? Har du lyssnar för mycket på Terence nu igen?

Det är en förståelig skepsis. Det är också en skepsis rotad i en akut brist på fantasi. I en värld där onani med största allvar sagts orsaka allt från handvårtor till en direkt transport till helvetets portar; i en värld där människan färdats till månen med hjälp av datorer med mindre kapacitet än en digital väckarklocka; i en värld där Jesus själv lyckas omtolkas till uppmaningen "döda, lemlästa, bränn och totalt förinta dina fiender" - är det då verkligen så otänkbart att the Sims kan komma att bli föremål för drogklassificering?

Tankevanans makt är stor.

Om det är någonting en lär sig som politisk retoriker så är det att det otänkbara är väldigt tänkbart. En är handikappad både politiskt och retoriskt om en inte lär sig det. Inte minst eftersom i detta nu sitter otaliga andra politiska retoriker och på fullt allvar planerar att föreslå de mest otänkbara av otänkbara saker nästa gång den lagstiftande församlingen sammanträder.

Är det otänkbart att drogklassa the Sims? Är det otänkbart att återupprepa DDR? Är det otänkbart att medborgerliga rättigheter kan kränkas på löpande band om staten slentrianmässigt slänger in orden "nationell säkerhet" i sammanhanget?

Tänk om.

Flattr this

1 comment:

  1. Ingenting är omöjligt, det tar bara lite längre tid...

    Förutom då att Riksdagen skulle komma att bestå huvudsakligen av hederliga, rättskaffens folk. Det är undantaget som bekräftar regeln. (Det är så otänkbart att det är fullständigt otänkbart att tänka sig det som tänkbart)

    ReplyDelete