Thursday, August 26, 2010

Det finns inlägg som skriver sig själva

Det finns inlägg som skriver sig själva. Särskilt när en kommit in i stämning och kan lägga den ena referensen framför den andra inför sitt inre öga och - tro det eller ej - se inlägget bli till utan större egen input. Och det på ett sådant sätt att det enda som återstår är att genomgå formaliteten att faktiskt skriva det.

Så som när jag, tidigare idag, av en händelse råkade snubbla över dessa två texter i snabb följd:

Hela Hälsingland: Expert: "Ingen idé att läga stor kraft på unga"

SvD: Polisen slog till mot fildelare

Ni anar säkert att flera möjliga inlägg spinner ut ur dessa två rubriker. Först genom att det bevisligen finns en hel drös förstagångsväljare som mobiliserats via tillslag mot fildelare, vilket - om vi går med på att husrannsakan där beslagtagande och förverkande av ens personliga datorer faller in under kategorin "stor kraft" - onekligen säger emot experten en smula.

Samtidigt så går det också att utgå från att experten har rätt, och att den stora kraft som polisen bevisligen lägger ner är helt verkningslös i det långa loppet. Nu talar experten förvisso om tendenser i röstandet, men det känns ändå som att om det inte fungerar att ta i ordentligt när det gäller att påverka det demokratiska utnämnandet av legitima representanter till den lagstiftande församlingen - så lär det inte fungera på mindre viktiga områden heller. Exempelvis när det gäller fildelning. Det ligger lite i sakens natur att det som inte övertygar om det viktiga inte heller har någon bäring på det mindre viktiga.

Ett tredje tankespår är att ifrågasätta varför det anses vara så viktigt att skicka signaler till de unga, snarare än att inkludera dem. Eller, rättare, att säga åt dem vad de ska göra snarare än att ge dem tillgång till de verktyg de behöver för att själva kunna avgöra detta. Det känns onekligen en smula som att den tilltro som tidigare fanns till att ungdomen genom egen erfarenhet skulle bilda sig en genomreflekterad åsikt kring världen inte längre finns där, och i stället bytts ut mot -

Signalbatonger?

Det är märkligt, det där. Med inlägg som skriver sig själva, alltså.

Flattr this

2 comments:

  1. Jag håller med dig. Och de unga är inte den enda grupp som man nu slår på. Övervakning kräver alltid "den andra" för att öht kunna motiveras. Därför skapar även övervakning utslagning på samma vis som utslagning skapar övervakning. Mycket otrevlig cirkel.

    ReplyDelete
  2. Stora delar av den äldre generationen föraktar de unga. Så var det inte när jag var ung på 60- och 70-talet. Det har nog aldrig hänt att de "härskande" generationerna varit så nedlåtande och arroganta mot de unga som nu. Det kan kanske vara en försvarsreaktion därför att man inte känner att man behärskar internet och därför ser nätet som ett hot, och därför att de unga är där, gillar man inte de unga heller.

    I vanliga fall - i alla fall när jag var ung - fanns en solidaritet mellan generationerna, där de äldre ödmjukt erkände att de unga hade ett speciellt intresse i framtiden. Idag finns ingen sådan ödmjukhet - varken inför de unga eller framtiden....

    ReplyDelete